Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Planete
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Sunčev sistem
2003 UB 313 se zove Eris


Međunarodna astronomska unija je 13. septembra 2006. godine objavila da planeta patuljak, do sada sa privremenom oznakom 2003 UB 313, nosi ime (136199) Eris. Istovremeno je prihvaćeno i ime Erisovog satelita, do sada sa oznakom S/2005 (2003 UB 313) 1, a od sada: Dysnomia, odnosno punom oznakom: (136199) Eris I, Dysnomia. Oba imena su gotovo jednoglasno usvojena i u Radnoj grupi za nomenklaturu planetarnog sistema (Working Group for Planetary System Nomenclature - WGPSN) i u Odboru za nomenklaturu malih tela. (Committee for Small Body Nomenclature - CSBN). Svoja imena ova tela dobila su po likovima iz  grčke mitologije. Eris je boginja svađe, a Dysnomia je njena ćerka, boginja Bezakonja.

Odluka o imenovanju ova dva tela je privukla veliku pažnju ne samo astronoma već i šire javnosti u čitavom svetu zbog intriga koje su ih pratile od prvog dana kad je objavljeno njihovo otkriće. Ukratko, objavljivanje otkrića 2003 UB 313 (tj. od sada Eris) je isforsirano (inače je držano u tajnosti dok se ne prikupe svi relevantni podaci), jer je nastala mogućnost da neko pronalazače pretekne (više o tome: drugi link sa strane). Eris je otkrio tim astronoma na čelu sa dr Mjklom Braunom (Michael Brown). Zatim su američki mediji požurili da to telo proglase novom, tj. desetom planetom Sunčevog sistema, što su, logično, preneli svi svetski mediji. Potom su nastale žustre rasprave u astronomskoj zajednici jer su mnogi astronomi zamerili tom prejudiciranom proglašavanju nekog tela planetom. Naime, samo IAU ima pravo da donese odluku o statusu nekog nebeskog tela.

Onda je ekipa Majkla Brauna pronašla da Eris ima i satelit što je nekima bio argument više da se zaista radi o planeti. Mnoge astronome je, međutim, naljutio sledeći potez Majkla Brauna, kada je on za novo telo predložio ime Xena, po liku iz šestorazredne TV sapunice. Iako je logični da pronalazač tela daje predlog imena, ovo su neki astronomi doživeli kao sprdnju, pogotovo u kontekstu mogućnosti da to telo zaista dobije status planete. Da podsetimo, tek nedavno, u avgustu 2006. Generalna skupština IAU je precizno definisala pojam planete. Sve planete inače već po tradiciji nose imena bogova iz grčke mitologije.

Tako je ispalo da je Eris zavadila astronomsku zajednicu i dovela do „Trojanskog rata“ na Generalnoj skupštini IAU, o čemu smo ranije pisali. Upravo otkriće tako velikog tela kakvo je Eris nametnulo je potrebu da se precizno utvrdi šta to planeta jeste. Rasplet je poznat (linkovi o IAU sa strane).

Aleksandar Zorkić

(18.08.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

2003 UB 313

Deseti planet, deveti planet, osmi planet - 2003 UB313?

R2003 UB313 IMA MJESEC!


Sa Generalne skupštine MAU 2006

MAU - DEFINICIJA PLANETE
DEFINICIJA PLANETE - PITANJA I ODGOVORI

SUNČEV SUSTAV IMA DVANAEST PLANETA? (16.08.2006.)

IPAK OSAM PLANETA?

IPAK OSAM PLANETA? - nastavak

Zvanična definicija "planete"

PLANETE - šta su to planete, podela, orbite, uporedni pregled planeta....

Šta je toplaneta? (02.08.2005.)

Tabele: Osnovn podaci o planetama

Planete/Zemlja (podaci o planetma u poređenju sa Zemljom)

Kako i zašto je Pluton toliko različit od drugih planeta?

PLUTON I DANAS - NEPOZNANICA