Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Sunčev sistem
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
Astronomi otkrili “desetu planetu”
2003 UB 313

Nakon 75 godina spekulacija i lažnih tragova, izgleda da se konačno dogodilo. Tim astronoma je uz pomoć 1,2-metarskog Samuel Oschin teleskopa na Palomar opservatoriji i 8-metarskog Gemini teleskopa na Mauna Kei, Hawaii, otkrila najveći objekat Kajperovog pojasa (KBO) do sada.

Veći je od Plutona, devete planete.

Objekat, nazvan 2003 UB313, trenutno se nalazi na 97 AJ od Sunca, što je više od dvostruke prosečne udaljenosti Plutona od Sunca. U pitanju je objekat rasejanog diska, što znači da ga je u nekom trenutku u njegovoj prošlosti Neptun najverovatnije gurnuo u sadašnju vrlo nagnutu putanju (44°). Nagib putanje je i razlog zašto objekat nije do sada otkriven – niko nije vršio posmatranja u tom pravcu. Objekat trenutno ima magnitudu 18,9, i nalazi se u sazvežđu Kit (Cetus).

Tri snimka na kojima se opaža sporo kretanje UB 313. Ljubaunošću Brown (Caltech), C. Trujillo (Gemini Observatory), and D. Rabinowitz (Yale University)

Istraživači Michael E. Brown (Caltech), Chad Trujillo (Gemini Observatory), i David Rabinowitz (Yale University) su prvi put snimili objekat 21. oktobra 2003, ali nisu registrovali njegovo kretanje sve do ponovnog snimanja iste oblasti 15 meseci kasnije, 8. januara 2005.

"Pokušali smo da ga vidimo pomoću svemirskog teleskopa Spitzer i nismo ga detektovali, tako da imamo gornju granicu veličine – ne može imati prečnik veći od 3000 km," kaže Brown. Ali donja granica izvedena na osnovu njegovog sjaja - čak i pri pretpostavci da mu je površina 100 posto reflektivna – i dalje ga čini većim od Plutona, čiji je prečnik 2250 km.

Ambiciozni CCD snimatelji sa konfiguracijama sposobnim da snime objekte do 19 magnitude mogu naći objekat na koordinatama: rektascenzija: 1h 39,3m, deklinacija –5° 21' (koordinate za epohu 2000.0), tokom prve polovine avgusta 2005. Vidljiv je u jugoistočnom delu neba (za posmatrače na srednjim severnim širinama) pre prve jutarnje svetlosti.

2003 E61

Drugi veliko otkriće u Kajperovom pojasu je danas objavljeno: 2003 EL61. Taj objekat, na udaljenosti od oko 52 AJ, otkriven je od strane Brownovog tima, a potvrđen je i od strane astronoma sa Sierra Nevada opservatorije u Španiji. Izgleda da je u pitanju treći po veličini KBO, oko 1,5 put manji od Plutona.

Štaviše, srećom, 2003 E61 ima sićušan satelit koji kruži oko njega, na prividnoj udaljenosti od 1,5 lučne sekunde. Prema Brownovom timu, satelit završi jednu orbitu svakih 49 dana po skoro kružnoj putanji na udaljenosti od 49500 km od glavnog tela. Putanja satelita je omogućila timu da odredi masu 2003 E61: oko četvrtine mase Plutona.

Brown je sa svojim timom posmatrao 2003 E61 i sa Spitzerom. Ta posmatranja se još uvek analiziraju, ali Bron napominje "U spektru dominira zale|ena voda. Izgleda prilično sličan (Plutonovom mesecu) Charonu."

Osporavanja

Neki astronomi smatraju da je u pitanju samo KBO, a ne planeta.

Mnogi astronomi smatraju Pluton KBO-om. Sam Brown je ranije zastupao oduzimanje statusa planete Plutonu, zbog njegove male veličine i ekscentrične i nagnute putanje.
Međutim, danas je izneo drugačiji stav.

“Pluton je toliko dugo bio planeta da su se ljudi već navikli na to,” rekao je Brown u telekonferenciji. “Izgleda mi kao logični produžetak da se sve veće od Plutona smatra planetom.”

Nudeći dodatna opravdanja, Brown kaže da izgleda da je površina 2003 UB313 prekrivena zaleđenim metanom, kao i Pluton, a za razliku od drugih velikih KBO-a.
“Ovaj objekat je u istoj klasi kao i Pluton,” rekao je.

NASA je podržala tu ideju kada je u zvaničnoj izjavi nazvala 2003 UB 313 desetom planetom. Brian Marsden (Minor Planet Center) i Alan Boss (Carnegie Institution of Washington) takođe ne misle da je u pitanju planeta. Boss kaže da je u pitanju “veliki korak”, ali i da bi nazivanje ovih objekata planetama bilo “nepravedno prema velikim momcima u Sunčevom sistemu”.

Podsećamo da je prošle godine Brownov tim objavio otkriće Sedne, od koje je Pluto veći za trećinu (kao i otkriće Quaoara (kaoar) 2002, i 2004 DW, 2004).
Objavljivanje otkrića još nije bilo planirano, ali su bili primorani na to u petak uveče, pošto je vest procurela, kaže Brown. “Neko nam je hakovao sajt,” rekao je, “i spremali su se da objave (podatke).”

Tim je podneo predlog imena novootkrivenog objekta, Međunarodnoj astronomskoj uniji, ali ne žele da ga otkriju dok Unija ne donese odluku.

Jovan Stojadinović
prema: http://skyandtelescope.com/news/article_1560_1.asp

(30.07.2005.)

vrh