Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Asteroidi
 

Sadržaj AM

 
 
UN pozivaju na dogovor oko odbrane Zemlje
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

 

 Kliknite na ilustraciju  
Don Davis, umjetnički prikaz sudara velikog asteroida s Zemljom

Zemlja je tijekom svoje duge prošlosti u nebrojeno puta bila cilj udara manjih i većih nebeskih tijela. Većina takvih katastrofičnih udara dogodila se tijekom njene rane geološke povijesti. Erozivni procesi koji vladaju na našem planetu doslovce su izbrisali bezmalo sve te svemirske ožiljke. Ipak prijetnja i danas postoji i ona nije samo teorijska. Prije svega stotinu  godina omanje nebesko tijelo udarilo je u zabačene predjele Rusije – događaj poznat kao Tunguska eksplozija (još linkova: Tunguski događaj, Ciklus predavanja o Tunguskom događaju). Da se tako nešto ponovi danas nad naseljenim urbanim područjima Europe, Amerike, Azije, suvremena civilizacija doslovce bi doživjela ekonomski ali i društveni slom. No valja spomenuti kako se svakog dana Zemlja sudari s tisućama manjih čestica međuplanetarne materije, neke od njih noću vidimo kao zvijezde padalice - meteore. Nađemo li se na meti asteroida promjera svega par kilometara, bio bi to kraj za mnogobrojne biljne i životinjske vrste a možda i za čovjeka.

Upravo zahvaljujući saznanjima o prostoru koji nas okružuje i potencijalnoj prijetnji za koju smo sigurni da će se dogoditi – jedino što ne znamo kada, grupa istraživača okupljenih u ASE (Association of Space Explorers), sastavljena od astronoma, astronauta, geologa, biologa i znanstvenika drugih specijalnosti uputila je UN-u zahtjev da se među političarima postigne dogovor oko odgovra na katastrofičnu prijetnju iz svemira.

Posjedujemo znanje i tehnologiju otkrivanja dijela potencijalno opasnih objekata (Near Earth Objects - NEO), no čak i u slučaju da otkrijemo asteroid na kolizionoj putanji s našom planetom mi danas nemamo odgovor na svemirsku prijetnju. U ovom trenutku pratimo 209 potencijalno opasnih objekata no zasad niti jedan od njih neće ugroziti planetu, no jednom u bližoj ili daljnjoj budućnosti iz tamnih dubina svemira doći će jedan od jahača apokalipse. Tada će biti prekasno za akciju.

ASA grupa predlaže projekt po cijeni od 500 milijuna USD (tek polovica cijene "običnog" telekomunikacijskog satelita u geostacionarnoj orbiti oko Zemlje) koji bi napokon dao odgovor kako zaustaviti ili skrenuti asteroid koji može uništiti život na planeti.
Moderna tehnologija omogućava da se ovom projektu danas mogu priključiti i male robotizirane zvjezdarnice s teleskopima-skenerima u patrolnim snimanjima neba kako bi na vrijeme otkrili prijetnju.

(30.09.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 

Strah od nebeskih stena

Familija Baptistina ubila dinosauruse

99942 Apophis (2004MN4)

Mogućnosti sudara Zemlje sa asteroidima i kometama