Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Na Zemlji
 

Sadržaj AM

 
instrumenti
ZODIJAKALNA SVJETLOST NA NEBU
Raritetna svjetleća pojava na noćnom nebu! 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Pogled na nježno-bijeli trag zodijakalne svjetlosti

Pažljivi promatrači moći će do kraja oktobra sat/dva prije izlaska Sunca nad istočnom istočnim horizontom, odnosno sat/dva nakon zalaska Sunca nad zapadnim horizontom vidjeti 15° širok blijedi svjetlosni pojas koji se proteže ekliptikom do visine oko 50° iznad horizonta.

Radi se o odsjaju Sunčeve svjetlosti od mnogobrojnih malih čestica međuplanetarne materije, veličine od nekoliko mikrona pa do malih asteroida promjera jednog metra, koje orbitiraju oko Sunca u ravnini ekliptike, ravnine kojom se oko naše zvijezde okreću i sve planete Sunčeva sustava.

Zviježđa zodijaka nalaze se prividno u istoj ravnini, te je po njima ova pojava dobila i naziv – zodijakalna svijetlost.

Sa naših geografskih širina, zodijakalnu svijetlost najlakše je zapaziti sredinom i koncem oktobra, te krajem februara i početkom marta, kada je ravnina ekliptike gotovo okomito položena u odnosu na horizont te zodijakalna svjetlost dostiže najveću visinu i položaj nad horizontom za opažanje.

Za vidjeti zodijakalnu svjetlost potrebno je pronaći tamnu lokaciju bez svjetlosnog zagađenja i u tami sačekati desetak minuta da se oči priviknu na mrak. Tada će se najprije ukazati sjajniji trag naše galaktike (Mliječnog puta) a potom i slabašna zodijakalna svjetlost.

Valja razlikovati nježno-bijelu zodijakalnu svijetlost od bijelo-žuto-narančastog svjetlosnog zagađenja, zbog čijeg devastacijskog utjecaja na noćni krajobraz veliki dio stanovništva Istre (a i drugih područja Balkana i Europe) više ne može vidjeti ni znatno sjajniji Mliječni put, milijarde zvijezda u krakovima naše galaksije.

Tako je primjerice neekološka rasvjeta ADRIS-ova pogona TDR u Kanfanaru onemogućila u cijelosti pogled na ovu raritetnu nebesku pojavu za veliki dio centralne Istre, posebice za stanovnike Kanfanara i Žminja.

Pojavu zodijakalne svijetlosti objasnio je talijanski znanstvenik Giovanni D. Cassini 1683. godine, a o njoj je pisao još Perzijski astronom i matematičar Omar Khayyam, okarakteriziravši ju kao pojavu "lažnog svitanja", odnosno "lažnog sumraka".

 

(20.10.2008.)


Komentari

22.10.2008.

Ja bih samo malo ispravio tekst u prvom pasusu, jer na nasim geografskim sirinama jesen favorizuje jutarnje gledanje zodijacke svetlosti, a prolece (kraj februara, mart i eventualno pocetak aprila) vecernje posmatranje fenomena zodijacke svetlosti. Naime, u vecernjim satima u jesen (a najizrazenije na dan jesenje ravnodnevice) ekliptika ima najmanji nagib prema horizontu, te se slabasna zodijacka svetlost gubi u izmaglici. Tih dana, u jutarnjim satima (na istoku) ona zaklapa najveci moguci ugao sa horizontom, te je uocljivija. Stoga, ako u vecernjim satima ne ugledate zodijacku svetlost (sto ce se najverovatnije i desiti), pokusajte u ranim jutarnjim satima, a na prolece obrnuto.

nedeljko


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
ZODIJAKALNA SVJETLOST NA NAŠEM NEBU

ZODIJAKALNA SVJETLOST NA NAŠEM NEBU

ZODIJAKALNA SVJETLOST NA NEBU

VIDLJIVA ZODIJAKALNA SVJETLOST NA NEBU