Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Planete
 

Sadržaj AM

 
astronautika
ANTARKTIK NA MUKAMA
Ozonska rupa nad Antartikom ponovo se povećava

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 

Prošlogodišnje "zatišje" problematike ozonske rupe izgleda da nije potrajalo predugo. Posljednji rezultati istraživanja rasprostranjenosti i smještaja većih i manjih ozonskih rupa u atmosferi naše planete ukazuju na to kako se ovogodišnja ozonska rupa nad Antartikom povećala i zamalo dostigla veličinu poput "rekordne" ozonske rupe iz 2006. godine.

 Kliknite na ilustraciju  
 Veličina i razmještaj ozonske rupe iznad Antartike
Razlike u veličini i razmještaju ozonske rupe iz 2007. i 2008. godine

Podaci prikupljeni s nekoliko metereoloških i znanstvenih satelita objedinjeni su u cijelovitu sliku ozonske rupe iznad južnog zemljinog pola. Područje s znatno oštećenim ozonskim omotačem veličine je 27 milijuna kvadratnih kilometara, što je površina veća od sjevernoameričkog kontinenta! Tijekom "rekordne", 2006. godine površina ozonske rupe iznosila je 29 milijuna km2, a prošle se godine smanjila na 25 milijuna km2.

Ozon je poput zaštitnog sloja, filter koji znatno spriječava prodor ultraljubičastih Sunčevih zraka do površine planete a time i njegovo pogubno djelovanje na život i rast biljaka, životinja ali i ljudi. Živjeti na prostoru ozonske rupe znači biti izložen pogibelji kancerogenih i drugih bolesti uključujući i nekontrolirane mutacije gena. Gubitak vida i očne katarakte gotovo su iste podmukle bolesti s odgodom plaćanja. Pojavljuju se godinama nakon izloženosti UV zračenju.

Iako se donedavno smatralo kako je ispuštanje CFC plinova u atmosferu glavni pokretač procesa stvaranja ozonskih rupa danas znamo kako je taj mehanizam znatno složeniji, te da je CFC tek dijelom odgovoran za uništenje ozona. No cijelovit mehanizam kako nastanka tako i nestanka ozona još uvijek nije dovoljno poznat.

Na južnoj polutci sada dolazi ljeto. Računski modeli predviđaju kako će se ozonska rupa zbog povećanog dotoka Sunčevih zraka i oslobađanja molekula klorina potencirati povećanje postojeće ozonske rupe. Samo jedna molekula klorina u stanju je uništiti tisuće molekula ozona!

Treba spomenuti kako se ozonske rupe ne pojavljuju samo na Zemljinim polovima, njih može povremeno biti i iznad naših krajeva. Manje ozonske rupe povremeno nastaju i iznad Europe, mijenjajući svoju površinu i oblik tijekom sati i dana. Gotovo smo svi bili svjedoci kako se ponekada na kupanju i pored korišćenja zaštitne kreme u svega nekoliko sati može neuobičajno jako pocrveniti, vjerojatno se u tom vremenu iznad nas stvorila manja ozonska rupa. Stoga, naputke o sigurnom sunčanju i ne izlaganju djelovanju Sunčeve svjetlosti kada nije nužno treba shvatiti krajnje ozbiljno.

(13.10.2008.)


Komentari

21.10.2008.

Dok se o Arktiku pise na sve strane kako se topi, ovakvih vesti gotovo i da nema sa Ahtarktika.Zar se on ne topi?

Milorad Zavisic

22.10.2008. ODGOVOR

Arktik veoma lako reaguje na klimatske promene i njegovo topljenje je lakse uocljivo za osmatranje. Male klimatske fluktuacije uticu na to da li ce on biti zaledjen ili ne (nema kopnenu podlogu). Naravno, da se otapa i Antarktik, prica se o ogromnim komadima leda koji se odlamaju sa ovog vec 10 miliona godina hladnog kontinenta. Pitanje je sta utice na ovo otapanje, da li je to ugljen dioksid ili Sunceve aktivnosti.

Dr Draženko Nenadić
 


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
 
NAJVEĆA IKADA ZABILJEŽENA OZONSKA RUPA

Očuvanje Zemlje

SRBIJA U SAVREMENIM KLIMATSKIM PROMENAMA

STANJE OZONSKOG OMOTAČA IZNAD SRBIJE