am@astronomija.co.yu

 

 
 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

meteori
LEONIDI 2004 g.
 
Némethy István, YU7EW
yutew@ptt.yu

Ovaj članak je napisan prvenstveno onima koji imaju želju da se bave radio-osmatranjem meteora i željom da preko meteorskih tragova uspostave svoje prve veze na radioamaterskom opsegu 144 MHz. Ovo se razlikuje od pristupa klasične radioastronomije ali ima i puno zajedničkog.

Osnovni podaci o roju Leonida se veoma lako pronalaze na internetu. U našem slučaju, preporučio bih specijalizovani sajt poznatog stručnjaka Bernie Gapinskog (http://www.mwteorscatter.com). Ovde i preko povezanih linkova možemo pronaći sve relevantne podatke svih rojeva, a i uputstava za uspostavljanje veza preko jonizovanih tragova meteorskih refleksija.

Pored uređaja, veoma dobre antene i licensirane radioamaterske klase, ukoliko želimo uraditi i po koju vezu, moramo raspolagati i sa dovoljno slobodnog vemena za rad i odmor. Proučavanjem podataka zaključujemo da je roj aktivan noću i pre podne, pa popodne disciplinovano služi za spavanje.

Sam roj Leonida, po predviđanjima kulminira 19-og novembra. 2004 god. oko 22 UT tako da je u to vreme radijant roja dosta nepovoljan za nas, jer se nalazi na azimutu 65 st. i pod elevacijom od 7 st. Naravno postoje i drugi netačni podaci koji predviđaju kulminiranje za 17. novembar. Postoji i podatak da deo Leonida kulminira već 8-og novembra. Ovo nije nikakva retkost jer mnogi rojevi imaju dva, pa čak i tri maksimuma. Nažalost osmog novembra sam propustio celu aktivnost roja zbog drugih obaveza, takođe sam propustio i pojavu prostiranja peko sporadičnog E sloja na 144 MHz, 10-og novembra što već spada u retku pojavu za novembar.

Aktivnost roja, prema klasičnim predviđanjima, je između 14-og i 20-og novembra što je orijentacioni podatak, jer prilikom zadnjeg kulminiranja roja od pre par godina došlo je do nekih pomeranja u kretanju meteorskog roja. Moramo imati u vidu da sam roj Leonida prati i pojava još nekih manjih rojeva a i sporadičnih meteora što u svakom slučaju «obogaćuje» repertoar dogadjaja. Radio odjeci od Leonida su po pravilu veoma dugi i jaki jer se radi o veoma brzom roju (71 km/s) dok ostali prateći manji rojevi produkuju slabije i jake odjeke, ali kraćeg trajanja. Nisu retki i odjeci sa trajanjem iznad 1 minute! Dakle aktivniji rad je počelo 16-og u večernjim satima tako da se već prethodnih noći uočavala pojava nekoliko dugih odjeka na sat. Maksimum je određen veoma tačno, ali naš prvi prividni radio maksimum je bio 17-og oko 08 UT sa oko 15 dugih odjeka, sledio je drugi prividni radio maksimum 18-og otprilike isto oko 08 UT sa 18 dugih odjeka pa 20-og između 00 UT i 01 UT sa 25 dugih odjeka. Ovo je, naravno, veoma relativan podatak zavistan pomalo i od aktivnosti drugih stanica koji su radili u to veme.

Sa moje strane, urađeno je dosta malo veza, svega 12 kompletnih i 5 nekompletnih sa modom WSJT (teleprinterski rad) od kojih je jedno novo polje. Radio sam pretežno u smeru severoistoka gde aktivnost Leonida daje najoptimalnije rezultate rada, ali ima relativno mali broj stanica sposobnih za ovaj novi i vrhunski način rada. U svakom slučaju u pravcu severa i severozapada mogao se uraditi veći broj veza, ali zainteresovanost sa moje strane za to nije postojala.

Zaključak je ono što se i očekivalo: sa spektakularnom aktivnošću Leonida za narednih dvadeset do trideset godina, je završeno. Predstoje nam Geminidi sa maksimumom 14-og decembra u 20.45 UT.

|  1  |  2  |  3  |  4  |  5  | >
Radioveze preko meteoritskih tragova

(novembar 2004.)

vrh