am@astronomija.co.yu

 

 

Meteori
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

meteori
GEMINIDI 2004
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu
 

Maximum ovogodišnje aktivnosti Geminida bio je u noći 13/14. prosinca

Bilo je prilično....

Zahvaljujući pogodnim astroklimatskim uvjetima, AUV-team odlučio je odraditi cijelonoćno opažanje Geminida. Prvotna je ideja bila da se promatra sa Rt-a Kamenjak na krajnjem jugu Istre, ali zbog «logističkih» problema, naposljetku je opažanje održano sa lokacije «Zvjezdarnice Vidulini».

Kliknit na sliku
allsky.jpg (34985 bytes)
ivana.jpg (11982 bytes)
namrazu.jpg (28710 bytes)
plejadeihijade.jpg (5632 bytes)
zimaaaa.jpg (46771 bytes)

Ekipa u sastavu; Ivana Maružin, Marko Božac, Michel Debeljuh, Ana Galant, Neven Udovičić, Ana Žgomba-Maksimović i Marino Tumpić uživala je u stotinama i stotinama meteora koji su tiho zujali iznad naših glava.

Ivana Maružin odradila je promatranje po IMO-standardu i uz pomoć Javora Kaca iz Slovenije obradila tako dobivene podatke te ih proslijedila u IMO (ponovo uz Javorovu pomoć, hvala Javor!).

Tijekom šest sati opažanja meteora zabilježila je preko 800 meteora! A Geminidi nam nisu dali ni spavati, temperatura je bila oko -2°C, nije bilo vjetra pa se ispod vreća za spavanje dalo izdržati, iako se okoliš, oprema i vreće za spavanje sve redom zabijelilo od mraza.

Oko 02:00 sata po UT umoran od užitka gledanja zvijezda padalica, i nakon duge borbe sa snom, kojemu je prethodila molba Geminidima neka prestanu lutati nebom, zaspao sam poput ostatka ekipe, u ledenoj noci pod zvijezdama i Jupiterom.

Neka bude žao svima koji su imali priliku a nisu promatrali Geminide, slijedeće godine biti će ih znatno manje, ako ništa drugo, ono zbog punog Mjeseca!

Ovime su se Geminidi i definitivno pokazali kao najzahvalniji meteorski potok za vizualno opažanje, ZHR od preko 120 definitivna je potvrda toga.
Nerijetko smo u desetminutnim intervalima zapažali i preko 40 meteora!

Meni je poseban gušt to što su Geminidi spori i čovjek naprosto može potpuno uživati u vizualnom doživljaju svakog meteora!

(decembar 2004.)

vrh