Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Sunce
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Pomračenje Sunca 29. marta 2006.
Pomračenje Sunca uspjelo (većinom)!
 

Vilov Goran – Gugi
 vilov7@yahoo.com

 


Dugo najavljivani dan 29.03. je svanuo! Još u krevetu razmišljam kako ću brže bolje otići do garaže i ubaciti opremu u svoj Citroen i otići do Kiš Lajoša, poznatijeg sa astronomskog foruma pod nadimkom «yukis» koji će također biti pažljivi motritelj ove astronomske zgode-djelomična pomračina Sunca.

 Kliknite na sliku
put.jpg (39468 bytes)
Ipak oblačno vrijeme!
oprema.jpg (103326 bytes)
Lajoš sa našom opremom
gugi.jpg (95584 bytes)
Zašto ne vidim Sunce?
iscekivanje.jpg (33190 bytes)
Ja čekam da se razvedri...
mozaik_pomracine29.03.06.jpg (45724 bytes)
Evo rezultata!

Dok silazim stepenicama iz kuće do dvorišta razmišljam hoće li se obistiniti prognoze sinoptičara da će biti oblačan dan... No ipak je bilo vedro tog jutra oko 7 sati. Sunce je zasjalo i mislio sam da će danas sreća biti na našoj strani. U međuvremenu imao sam nekakve obaveze i shvatio da moram požuriti do Lajoša. Stigao sam u 11.30 kako to obično kod mene biva - sve u zadnji čas. On me je već dočekao sa punom svojom opremom koja je bila postavljena u zadnjem dijelu njegovog dvorišta. Njegov «Intes Maksut Cassegrain 150/1800» na montaži «Gemini 10» već je bio uperen prema Suncu. Na brzaka sam izvadio svoju opremu (koristili smo za Sunce «Baader» filter), teleskop tipa Newton 200/1000mm, montažu «Skyscan EQ 3» i počeo sastavljati. Na opće moje oduševljenje trebalo je odšrafiti jedan mali šaraf kako bih mogao fino pomicati teleskop, a pošto je on bio na vrlo nepristupačnom mjestu i vrlo malih dimenzija, teško sam se snalazio i tada me je Lajoš podsjetio: «Ne znam što sad radiš, ali ima još TRI MINUTE DO PRVOG KONTAKTA!» Super, rekoh ja boreći se sa šarafom a vrijeme je za prve fotke. Ah da, trebalo je i mog digitalca («Mercury CyberPix E-560M») pronaći u kolima koji je u nekoj torbi bio zaturen.

Bilo kako bilo, Gugi supermen je kasnio jednu minutu i uslikao prvu fotku pomenutog prvog kontakta! Moćno: susret velikog i malog diva-Sunca i Mjeseca! Lajoš je u tišini pravio fotke preko svoga teleskopa sa svojim digitalcem «Casiom Qv 5700» koji je afokalno bio postavljen. I ja sam koristio afokalnu tehniku snimanja ali sam cijelo vrijeme držao digitalca u ruci, dok je Lajoš imao zgodnu montažu koja je držala ko prikovanog njegov digitalac. Moj način fotografiranja nije sjajan jer mi se može pomaći ruka prilikom snimanja i neće biti oštre sunčeve tri pjege koje smo uočili. Jedna se baš isticala svojom veličinom!

Mjesec je dobro napredovao u borbi sa Suncem, međutim znali smo da će ga zakriliti tek oko 60%. Ma nema veze, samo da vidimo taj maksimum u 12.50. Oblaci su nam stalno prijetili sa svih strana ali smo imali dovoljno vremena fotkati i eksperimentirati. Sve je to štimalo do točno 12.30 sati! Tada se nebo zatvorilo! Pojelo je Sunce! Bacili smo pogled na sve strane i vidjeli da smo osuđeni na nerad! Lajoš se tada sjetio: hajdemo pogledati uživo prenos pomračine Sunca preko satelitske televizije. Gledali smo neke arapske kanale i djelimično uživali. Naime, neki neprofesionalac je snimao i Sunce «postavio» u donji desni ugao ekrana a drugi je neprofesionalac je na isti ekran stavio neke banere, reklame na arapskom i to baš tamo gdje se u momentu totalne pomračine počele pojavljivati protuberanice! Strašno! Strašno je bilo vidjeti i nebo koje smo povremeno motrili ne bi li se vratili osmatranju Sunca. Ideja ja bila slikati pomračinu od početka do kraja kako bi smo mogli složiti mozaik pomračine.

Negdje oko 13.30 vidjeli smo kako se plava rupa u oblacima (samoispravka: kažemo «rupa» iako je to otvor, jer svaka rupa ima-dno!) približava mjestu gdje je bilo Sunce. Istrčali smo i podesili opremu. Čekamo. Otvor u oblacima nadolazi ali se SMANJUJE! Prelijepo! Neki niži oblaci preklili su na trenutak našu nadu, ali se ipak malo razvedrilo i par fotki-doduše ne tako jasnih nego s primjesama oblaka-uspjeli smo snimiti!

 Kliknite na sliku
sunce1.jpg (125866 bytes) sunce2.jpg (86850 bytes)

Što reći na kraju?

Shvatio sam jednu stvar: u astronomiji nikad ne treba odustait od promatranja na osnovu tamo nekih prognoza i naočigled ružnog vremena. Nebo, ta mistična pojava, prepuna je iznenađenja i u jednom na trenutko može svu svoju ljepotu pokazati kad se rastvori baš tamo gdje su upereni i teleskop i digitalc i eto fotke! Meni su sve svoje fotke drage jer sam prvi put snimao pomračinu Sunca!

Također se radujem kada mogu pronaći istomišljenike oko sebe i u društvu s njima diviti se misterijama i fenomenima koje krije nebo iznad naših glava!

Pravo astronom je lovac! Uvijek motri, uvijek planira, ne odustaje bez borbe! Sve je to vrijedno zbog trofeja jer oni su nama amaterima astronomima ipak rijetki, zar ne?

Savjeti iz Gugijeve atro-radionice

1. Vjerujte prognostičarima i zbog oblačne prognoze ostanite u svojim kućama i nemojte izaći ni na trenutak baciti pogled na nebo.

2. Ako se ipak odlučite na akciju, ubaciti što nespretnije svoju opremu u auto, zaturite dobro u skrivene kutke vaših torbi okulare, Sunčev filter, digitalca jer će vam poslije biti zadovoljstvo pronalaziti te potrebne stvari tik pred početak odličnog astro događaja.

3. Prije puta opremu ni slučajno nemojte pogledati da li je sve na njoj podešeno. A ako ste nešto zaboravili kod kuće, pa to nije problem jer vi ste snalažljiva osoba i smislit ćete već nešto.

4. Asrto događajte promatrajte sami. Zašto da vam netko smeta tražeći pomoć oko podešavanja opreme&teleskopa ili da vas nervira svojim gunđanjem zbog oblačnog vremena?

5. Teleskopa tipa Newton nemojte baš uvijek kolimirati nego budite 100% uvjereni da će fotografije biti jasne i pune detalja. Svaku sumnju u to odbijte odmah od vas ako se pojavi.

Dakle, Gugijev savjet je NE ČINITE TO jer ćete biti uskraćeni za dobro raspoloženje i dobre rezultate!

(30.03.2005.)


Komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 

vrh

 29.03.2006
Pomračenje Sunca
Maksimum
Iz naših krajeva
Vesti
Prvi izveštaji
Još izveštaja
Svi izveštaji

 POMRAČENJA
 
Tehnika
 Vrste

Neke zanimljivosti u vezi pomračenja

Pomračenja do 2081. godine - tabela pomračenja Sunca do 2081. koja će se videti iz naših krajeva.

Totalna pomračenja do 2020. - grafički prikaz.

Verovanja - narodna verovanja o pomračenjima.

Zanimljivosti o pomračenjima,

Pomračenja za istoriju - pomračenja Sunca koja su ušla u istoriju