Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Sunce
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
kosmonautika
NOVE EKSPLOZIJE NA SUNCU; CIGARETA ŠTETNIJA OD MAGNETSKIH BURA
 
Moskva, RIA “Novosti”
 

Prema svedočenju sinoptičara, magnetska bura koja se obrušila na Zemlju u četvrtak 14. decembra dostigla je nivo “velike” i bila najsnažnija u ovoj godini. Prema 9-stepenoj skali uveče 14. decembra geomagnetska aktivnost popela se do plus 7 stepeni, a već izjutra 15. decembra do plus 8 stepeni. Kako sinoptičari tvrde, to još nije plafon. “Magnetska bura prevazišla je sva naša očekivanja i već dostigla nivo koji se označava kao “veoma veliki”.

Međutim, na Suncu se dogodila još jedna velika eksplozija, koja nije toliko opasna kao eksplozija u sredu” – izjavio je za RIA “Novosti” šef laboratorije Instituta zemnog magnetizma i jonosfere i širenja radiotalasa Ruske akademije nauka Anatolij Belov.

Po mišljenju stručnjaka, naredni magnetski udarni talas stići će do nas već 16. ili 17. decembra*, ali on neće biti toliko strašan. Pa ipak, ljudi koji su osetljivi na meteoroloske promene, koji pate od srčano-vaskularnih obolenja, nervnih ili psihoemocionalnih smetnji, trebalo bi da izbegavaju napor.

Magnetska bura takve snage nije jedina retka prirodna pojava sa kojom se suočavaju stanovnici planete. Bez obzira na prohladno jutro, u petak je, na primer, u Moskvi zabeležen temeperaturni rekord, rečeno je RIA “Novosti” u Hidrometeorološkoj stanici Moskve i Moskovske oblasti. Živa u termometru u gradu popela se do plus 5 stepeni Celzijusovih. “Dakle, oboren je još jedna temperaturni rekord koji je do sada iznosio 4,4 stepena iznad nule, a postavljen je 1972. godine” – izjavio je sagovornik agencije.

Najnoviji rekord je već peti po redu u ovom decembru. Lekari upozoravaju, da visoka vlažnost i snažan vetar mogu zaoštriti hornična upalna obolenja bronhija i pluća. Kombinacija nepovoljnih vremenskih i geoheliofizičkih faktora može se odraziti i na stanje apsolutno zdravih ljudi, stvarajući kod njih nervozu, razdražljivost, brzi umor i ukupni diskomofor. Tog dana poželjno je da se izbegavaju fizička i emocionalna opterećenja. Strručnjaci ipak savetuju da se ne dramatizuje situacija, pošto takve bure, po njihovom mišljenju, “utiču na čoveka mnogo manje od pušenja cigarete” - kaže Belov. Pređašnji rekordi maksimalne temperature neuporedivi su sa najnovijim. Čak je u Sankt-Peterburgu 14. decembra temperatura iznosila plus 6 stepeni. I noćna temperatura u četvrtak premašila je pređašnji rekord dnevne temperature od 15. decembra koji je postavljen 2000. godine. Aktivni ciklon, koji je pogodio severo-zapad zemlje, izazvao je u severnoj prestonici poplave. U petak u 6 časova po moskovskom vremenu nivo vode se podigao za 190 centimetara iznad nulte veličine Baltičkog sistema. Poplave u gradu počinju kada se nivo vode u Nevi podigne iznad 160 centimetara. Kada se nivo vode podiže preko 300 centimetara, poplave se smatraju katastrofalnim. Ove poplave su 301-ve u istorije Sankt-Peterburga.

Najstrašnija poplava dogodila se 1824. godine, kada se nivo vode popeo za 421 centimetar. Upravo je ta poplava bila opisana u poemi Aleksandra Sergejeviča Puskina “Bronzani konjanik”.

* Članak objavljen 15. decembra. AM
 
Članak poslao:
Miroslav Antić
miroslav@antic.org
http://antic.org/

(02.11.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

 

OČEKUJU NAS NEVIDJENE SOLARNE BURE

SUNČEVE PEGE NAJAVLJUJU NOVI MAGNETNI CIKLUS (29.08.2006.)