am@astronomija.co.yu

 

 
Pisma
 

Sadržaj AM

 

 

AM SCG

 

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

Stvaranje


Da li ste upoznati sa teorijom stvaranja? Teorija velikog praska i darvinistička evolucija po brojnim naučnim pokazateljima je nevalidna i neodrživa. Šta mislite o tome? Da li stvarno verujete da su čovek, život, harmonija i sklad u svemiru produkt eksplozije, slučajnosti i nasumičnog sudaranja čestica?

Nebojša Grbić

Komentari

Za pocetak navedite te brojne naucne pokazatelje!

Ratko Miljkovac

***

Sve Vase upitnike ukazuju na sumnju...

Prvo napisite cinjenice o tim sumnjama, pa tek onda trazite nase misljenje... Ne verbalne - samo cinjenice...

Blagoje

***

STVARANJE

Da li ste upoznati sa teorijom stvaranja? Teorija velikog praska i darvinistička evolucija po brojnim naučnim pokazateljima je nevalidna i neodrživa. Šta mislite o tome? Da li stvarno verujete da su čovek, život, harmonija i sklad u svemiru produkt eksplozije, slučajnosti i nasumičnog sudaranja čestica?

Nebojša Grbić

Pošto su ovo pitanja koja liče na relaciju učitelj-djak, potrudiću se da tako i odgovorim.

Da li ste upoznati sa teorijom stvaranja?

-Jesam, na nivou opšteg enciklopedijskog (sažetog) saznanja.

Teorija velikog praska i darvinistička evolucija po brojnim naučnim pokazateljima je nevalidna i neodrživa. Šta mislite o tome?

-Siguran sam da je pitanje postavljeno krajnje laički, čak sa velikom dozom nepoznavanja činjenica, tendenciozno-pežorativno na račun naučnih dostignuća, sa velikom dozom samouverenosti da onaj koji pita sve zna a da onog koji treba da odgovara unapred stavlja u podredjenu klasu po nivou opšteg saznanja.

Ako se već potežu brojni naučni pokazatelji kao argument da je teorija Velikog praska i darvinistička evolucija neodrživa, onda bar treba izneti najjače argumente koji to potvdjuju. Ovako rečeno liči najviše na kafansko-vašarsko nadmudrivanje gde svako svašta govori i niko nikog ne sluša!

Da li stvarno verujete da su čovek, život, harmonija i sklad u svemiru produkt eksplozije, slučajnosti i nasumičnog sudaranja čestica?

- Stvarno, ne verujem!

Glagol “verovati” je veoma diskutabilni glagol. Verovati u nešto znači preneti se u mislima i biti uveren da nešto postoji a da za to nema nikakvih dokaza. Verovati da je svetao dan noću, ili, verovati da leti sneg pada, svejedno … sve do verovanja u tvorca ovog sveta, našta svakako aludira, negirajući Darvina, gore naznačeni pitač.

Koliko god da se zna o Kosmosu, planetama, fizici, astronomiji, čoveku,… i tako redom, zasluga je jedino, i samo, Nauke, a nikako onih kojima je čelnik bila katolička inkvizicija srednjeg veka!

Da za trenutak podjemo od tvrdnje da su brojni naučni pokazatelji nevalidni: sve u poznatom Kosmosu stvorio je Tvorac! (Veliko slovo “T” je privremenog statusa.)

Na ovoj našoj planeti postoji oko 2000 religija (vera!). Svaka vera se razlikuje od ostalih vera i svaka ima svog Tvorca. I svaki Tvorac ima približno sličnu sentencu: Veruj u boga jedinoga i nemoj imati drugih bogova osim mene! Lako je zakljuciti da svaki Tvorac ima najmanje 1999 negacija. Zbog ovih negacija vodjeni su ratovi, krstaški, na primer, ubijani su ljudi druge vere u ime vere dželata. Gde je ovde život, harmonija i sklad?

Ako se na kratko osvrnemo na život, harmoniju i sklad u svemiru, pa i na čoveka na našoj planeti, od Tvorca stvorenoj, zapitaćemo se: zašto je Tvorac stvorio takve uslove na Zemlji da je čoveku životni prostor krajnje ugrožen, da je čovek tako sazdan da uništava sopstvenu vrstu?

Mali citat: Čovek moze da živi samo na površini kopna, koje čini samo 1/3 ukupne zemljine površine, i to na onim mestima gde klimatski i atmosferski uslovi to dozvoljavaju. Čovek ne može da živi pod zemljom, u vodi, u vazduhu, na visokim planinama, na Polovima, u pustinjama. Očigledno je da je životni prostor čoveka značajno sužen. Život čoveka je ugrožen mnogim činiocima spoljne sredine: virusne infekcije, bakterijske infekcije, infektivne bolesti, radijacija, hemijski otrovi, biološki otrovi, vulkani, zemljotresi, orkanski vetrovi, insekti, divlje životinje, sunčana i kosmicka zračenja, magnetne bure, sudari sa asteroidima. Pored navedenih, jos teže ugrožavaju čoveka sopstvene destruktivne osobenosti: psihičke bolesti, nasledne bolesti, suicidne devijacije, kanibalizam, alkohol, droga, tehnološko zagadjenje životne sredine, tehnološke katastrofe.

Kako da blagodarimo Tvorcu za ovakvu lepotu koju nam je podario?

Pa dalje: Čovek je jedino živo biće koje se radja da uništava čoveka i on to čini smišljeno, racionalno, hladnokrvno, zbog zadovoljstva, zbog mržnje, iz obesti, zbog ljubomore, zbog straha, zbog ubedjenja, iz političkih razloga, iz pohlepe, zbog pljačke, zbog seksualne izopačenopsti, iz religioznih razloga, iz ritualnih razloga, iz rasnih razloga, zbog kanibalizma, iz niskih pobuda, zbog koristi, iz osvete, bez razloga. Čovek uništava sopstvenu vrstu.

Hteli-ne-hteli moraćemo opet da se zahvalimo Tvorcu što nam je podario život, harmoniju i sklad!

Da odgovorim još jedanput na gornje pitanje: Da li stvarno verujete…

Od stepena razvoja Nauke i Tehnologije zavisi nivo saznanja čoveka. Tako će uvek biti. Ostale kvazi teorije će sa prosvećenošću čovečanstva srazmerno nestajati.

Na kraju jedno krajnje jednostavno pitanje: A ko je stvorio tvorca???

Zoran Veljović
Okt.2006
Citat je iz mog osvrta Homo Homini Homo, AM.



 

Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh