am@astronomija.co.yu

 

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

Kako snimiti Mesec


Pozdrav !

Ne znam da li mi mozete pomoci, ali nemam koga drugog da pitam. Probao sam da fotografisem Mesec samo sa digitalnim fotoaparatom marke Canon Power Shot A 85
koji ima 4 megapiksela i zum 3 puta. Takodje imam za njega i telekonverter 2.4 sto znaci da ukupan zum koji mogu dobiti iznosi oko 7puta. Svaki put mi je slika ispadala mutna i previse sjajna. Probao sam sa raznim podesavanjima na aparatu ali bez uspeha.

Da li ja uopste mogu sa ovim karakteristikama optike napraviti kvalitetnu sliku Meseca i da li neko od vas zna KAKO ?

Posedujem i jak dvogled sa objektivima od 70 mm, ali ne znam da li bi se on mogao ikako iskoristiti u kombinaciji sa fotoaparatom ? Ako iko zna sta da uradim najiskrenije ga molim da mi pise.

Unapred se zahvaljujem,
Aleksandar

Odgovor

Da bi se dobila dobra fotografija Mjeseca potrebno je iskljuciti automatiku fotaparata i rucno namjestiti postavke. Veliki sjajni krug na potpuno crnoj pozadini ce zbuniti automatiku, najcesce zbog ekspozicije (izracunati ce "prosjek" cijele scene, sto znaci da ce Mjesec biti preeksponiran i bez detalja, a pozadina crna). Kao sto se vidi iz primjera, katkada nece pogoditi niti fokus. Ako aparat ima "spot" mjerenje svjetla, ono se moze upotrijebiti tako da se nacilja u Mjesec i tada bi aparat mozda mogao sam tocno odrediti postavke. Medjutim ipak je bolje sve rucno namjestiti.

Foto: B. Štromar, veća 149 Kb

Buduci da je na osvijetljenom dijelu Mjeseca dan (obasjava ga Sunce!) postavke je potrebno namjestiti priblizno kao da se fotografira po danu na Zemlji. Za pocetak probajte staviti osjetljivost na ISO 100, otvor objektiva na f/8 i 1/125s kao vrijeme ekspozicije. Ovisno o rezultatu se modificiraju parametri (da li treba vise ili manje svjetla), uglavnom treba eksperimentirati. Sa velikim zoomom je pozeljno fotoaparat staviti na stativ ili montirati na cvrstu nepomicnu podlogu (nepropusna vrecica napunjena sljunkom, pijeskom i slicno je odlicna za relativno precizno ciljanje). Ako se slika iz ruke sa velikim zoomom, vjerojatnost je da ce slika biti neostra zbog pomicanja fotoaparata.

Kompaktnim digitalnim fotoaparatom se moze jednostavno snimati kroz dalekozor (ili teleskop) tzv. "afokalnom metodom" - objektiv aparata se priblizi okularu dalekozora/teleskopa i fotografira. Prije toga je potrebno na fotoaparatu rucno namjestiti fokus na beskonacno, a zatim se izostravanje vrsi okretanjem fokusera na dalekozoru. Dalekozor bi trebao biti na stativu, inace ce biti vrlo tesko uskladiti ciljanje objekta dalekozorom, zatim snimanje fotoaparato, pa fokusiranje.. Takodjer, pozeljno je i u ovom slucaju upotrijebiti zoom na aparatu. Opet je bolje da su postavke rucno namjestene jer se elektronika aparata lako moze zbuniti.
Potrebno je malo eksperimentiranja da se dobiju odgovarajuce vrijednosti ekspozicije jer one ovise o kombinaciji dalekozora ili teleskopa, povecanja (tj. okulara) i zooma na fotoaparatu.

B. Štromar

Naravno da se tvojim digitalnim aparatom uspesno mogu snimati i Mesec i Sunce, a u zavisnosti na koliko mocan teleskop ga montiras, takodje i planete, zvezde, pa i sjajnije magline...

VAZNO UPOZORENJE: ZA SVA SNIMANJA I POSMATRANJA SUNCA, UKOLIKO SE ONA NE OBAVLJAJU U PROJEKCIJI NA NEKU POVRSINU, POTREBAN JE ODGOVARAJUCI I ATESTIRANI FILTER ILI HERSELOVA PRIZMA. U PROTIVNOM MOZE DOCI DO NEPOVRATNOG OSTECENJA OKA I / ILI OPREME.

Voleo bih da znam vise detalja o tome kako si ti snimao, pa da te ne gnjavim necim sto vec i sam znas ili si i isprobao.

Za sva ova snimanja, da bi se kvalitetno odradila, potrebno je fotoaparat sto stabilnije montirati na teleskop/dvogled, a i opticki instrument na koji si aparat montirao, mora biti na nekom stabilnom stalku. Nije lose ako taj stalak ima mogucnost da se objekat na nebu prati u njegovom kretanju, kao npr ekvatorijalnom montazom, ali to nije neophodno. To samo cini stvar jednostavnijom i konfornijom.

Moze se raditi i kada je samo teleskop/dvogled stabilno montiran, a aparat se drzi u ruci, ali takav nacin brzo dosadi, pogotovo sto je tako tesko postici osnovne uslove za afokalno snimanje, a to su poklapanje optickih osa aparata i teleskopa, ili bar njihova paralelnost i sto pribliznija poklopljenost, kao i drugi preduslov - stabilnost/mirnoca.

Veća 86 Kb

Posto vidim da imas i tele-konverter 2.4x, to znaci da imas i nesto sto ti je potrebno za kvalitetno montiranje fotoaparata, a to je adapter pomocu kojega montiras konverter na aparat. Sam telekonverter ti uopste za ovu svrhu nije neophodan, cak sta vise, ubedjen sam da bi umetanje jos jednog optickog sistema samo degradiralo snimljenu sliku. U ostalom, najbolje je da sam isprobas. Mosta praksa pokaze drugacije. Ja ponekad koristim i digitalni zum, sto mi se kad treba izvuci neki detalj pokazalo kao bolje nego da snimak kasnije kropujem.
Bilo bi dobro da mozes da nabavis (na zalost iz inostranstva) jos jedan adapter, ovaj put za pricvrscivanje aparata sa tvojim adapterom na okular. Obicno se prave za teleskopske okulare, ali ima ih i za dvoglede. Ako je to problem (nabavka iz inostranstva) predlazem nesto jos komplikovanije, a to je saradnja nekog metalostrugara, ili jednostavnije: ako raspolazes sa nesto alata i vestinom - sopstvena radionica. U prilogu ti mogu poslati nekoliko slika da dobijes predstavu o cemu ti pricam, ali mi moras javiti do koliko Kb ti nije problem. Ja sam na taj nacim montirao svoj A80 (blizak rodjak tvog A85;)), i pomocu te konstrukcije dobio, cini mi se, zadovoljavajuce rezultate. Uz malo maste ideju mozes prilagoditi svojim uslovima. Moras samo voditi racuna da izmedju objektiva aparata i okulara ostavis dovoljno prostaora da objektiv pri zumiranju ne udari u okular. Menjajuci rastojanje izmedju objektiva aparata i okulara ustanovices koje je najoptimalnije rastojanje za tvoju kombinaciju.

Sada ti samo saljem dve slike za osnovnu informaciju.

Pzdrv & Sayonara,

Ndljko

@
45.247° N
19.875° E

 


 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh