am@astronomija.co.yu

 

 

Pisma
 

Potražite u AM

 

Sadržaj AM

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 

Pitanje o gravitaciji


1. na kojoj visini iznad zemle prestaje uticaj gravitacije

2. na kojoj su visini minimalnoj geostacionarni sateliti

Unapred zahvalan.
Aca


ODGOVOR

Po Njutnovom zakonu uticaj gravitacione sile opada sa kvadratom rastojanja od centra nebeskog tela. Njen uticaj se smanjuje ali prakticno tesko je reci koja je to tacka u prostoru u kome je on jednak nuli. Iznad svega, govorimo o medjusobnom uticaju gravitacionih polja mnogo nebeskih tela - Zemlje, Meseca, drugih planeta, Sunca, kometa, asteroida, Kajperovog pojasa, Oortovog oblaka, kosmicke prasine, zatim drugih zvezda, nase i susednih galaksija, jednom reci u manjoj ili vecoj meri na nas deluju gravitaciona polja citave materije u univerzumu.

Ali na rastojanu od oko 320,000 kilometra od Zemlje intenzitet gravitacionog polja nase planete je manji od uticaja gravitacionog polja Meseca. Do te tacke kosmicki brod sa Zemlje se krece sve sporije i sporije, posle cega dolazi u sferu uticaja Meseceve gravitacije i pod uticajem meseceve gravitacije pocinje da ubrzava. Iznad Meseca njegova brzina je jednaka drugoj kosmickoj brzini za Mesec, sto znaci da ako nebi bilo kocenja, kosmicki brod bi proleteo pored Meseca i nastavio put sada kao vestacka planeta, oko Sunca. Dabi presao u orbitu oko Meseca kosmicki brod treba da smanji brzinu do vrednosti prve kosmicke brzine za Mesec; tada postaje vestacki satelit Meseca.

Geostacionarna orbita je na visini od oko 36,000km. Na ovoj visini period kruzenja satelita oko Zemlje iznosi 24 sata - sto znaci da se satelit okrece istovremeno sa Zemljom, pa u stvari "stoji" uvek iznad jedne te iste tacke na njenoj povrsini.

Pozdrav,
Grujica Ivanovic
 

 
Pišite nam
Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

 

 

vrh