am@astronomija.co.yu

 

Pisma
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma   Pisma
 
 
Šta je na fotografiji?


09.05.2004.

Od skoro sam vas èitalac (zadnja 2 broja) pa sam našao za shodno da vama pošaljem fotografiju nacinjenu 15-tak kilometara jugo-zapadno od Vršca, iznad mesta Kustilj, oko 11 sati pre podne.

Kada sam došao kuæi i preneo na kompjuter slike, na jednoj sam uoèio ineresantan otisak neèega??

Možda treba napomenuti da na fotografiji koju sam snimio pola minuta ranije nema nièeg neobiènog.

Pozdrav

Forir Livijus,
V
ršac

 
Odgovor

14.5.2004.
Gledajuæi kupolu (odsjaj na vrhu, senka u udubljenju pa opet odsjaj na obodu) koja se nalazi u donjem levom uglu fotografije, po mojoj proceni Sunce je bilo (linijski gledano) malo ispred Vas što je verovatno dovelo do odsjaja koji je rezultirao na fotografiji. Opet, ne mogu da tvrdim! za položaj Sunca u odnosu na Vas zbog male fotografije i nedostatka detalja, tj. senki. Iskljuèio bih bilo kakav NLO jer bi ostao bar mali trag.

Milan
 

14.5.2004.
Ne znam èime je ovo snimano tj da li je obiènim ili digitalnim aparatom? Moguæe da se radi o upadnom svetlu koje je napravilo refleksiju. Da baš dobiješ Sunce sa protuberancama ovako snimano sa efektom kroz ovakvu vrstu oblaka - iskreno to ne bi bilo to i bilo bi jaaako opasno da ovako vidimo Sunce mi stanovnici Zemlje. Najblaže reèeno, osim ako nisi uhvatio NLO što je isto malo verovatno ne zato što vanzemaljci ne postoje (a postoje) veæ zato što se tu "desilo" nešto drugo. Da je reè o bolidu, video bi mu se i trag i za ovako nešto èuli bi se i zvuèni efekti - itekakvi! Dakle, verovatno nisi koristio tzv. zonenblendu, tj zaštitnik koji se stavlja oko objektiva i koja spreèava refleksije uzrokovane suncem. Dakle, optika èini èuda, oèigledno. Ako si snimao digitalnim foto-aparatom nije ni èudo što ti je tako ispalo buduæi da su oni isto podložni refleksijama na objektivima pošto osim SLR digitalaca za njih zonenblenda nije ni predviðena. Osim toga to isto može da se desi i na obiènom aparatu kada nema zonenblende jer su soèiva objektiva nalazi u samoj ravni tela objektiva kod veæine modela. U principu po pravili o fotografisanju Sunce je uvek iza leða osim kada se snima pejzazna fotografija mada i tu onda treba obratiti punu pažnju i puno toga zavisi od difrakcionog kvaliteta soèiva.

Pozdrav i sreæan lov i dalje na ovakve interesentne pojave! :)

Sekula
 

16.5.2004.
Èudno što je moj èitaè EXIF zapisa u fotografijama pronašao Copyright na tvojoj fotografiji (vidi dolje)
--------------------------------------
Comment : Ducky< IM000642.JPG*Copyright 2002-2003
JFIF_APP15 : Adobe
Error
--------------------------------------
Mislim da bi Radan imao šta da kaže o ovoj fotografiji :) a ja šaljem sliku istog mjesta "prepravljenu" (ili možda vraæenu) na orginal :) nesumnjivo da je fotografija obraðivana u Photoshopu i to verzija 3

 

16.5.2004.
Fotografija je snimljena u kontrasvetlu, sa Suncem skoro u kadru, pa pretpostavljam da se radi o nekoj krupnijoj trunci prašine na objektivu, možda perut (boja?), ili samo masnom otisku iste. Pošto je najverovatnije snimljeno kompaktnim digitalcem, kod kojeg se ne može skidati objektiv, onda je ta trunka na spoljnjoj površini objektiva; kako ti objektivi, u odnosu na one kod klasiènih fotoaparata, imaju dosta kraæu žižnu daljinu, pa je i dubinska oštrina veæa, to je ta trunka/otisak uoèljivija nego što bi inaèe bila. Zato kod tih aparata treba mnogo više voditi raèuna o èistoæi soèiva, tim pre jer su objektivi mnogo nežnije konstrukcije, pa se èestim èišæenjem lakše oštete -PREVENTIVA!!!

Verovatno da fotografija snimljena pre ove nije bila u tako jakom kontrasvetlu, pa se mrlja ne uoèava tako lako.

A šta ako je ipak UFO/NLO ? ;-)

Nedeljko
 

17.5.2004.
Cao

Ono sto se nalazi na slici me neverovatno asocira na loptastu munju, bez obzira sto je nikada nisam licno videla. Ipak, opis do kojeg sam dolazila opisuje to sto se nalazi na tvojoj slici. Interesantno je da se loptaste munje javljaju niotkuda i ponekad mogu ostaviti katastrofalne posledice za sobom. Postoji slucaj gde je jedna takva "posetila" neku kucu.

Pozdrav.
 

20.5.2004.
Sa fotografije se vidi da je fotograf stajao praktièno taèno nasuprot suncu, a to znaèi da je najverovatnije dotièna fleka zapravo prelamanje/odbijanje svetlosti na staklenim elementima objektiva aparata. Sliène fleke sam viðao i pri greškama kod razvijanja filma odnosno grešaka u samom materijalu filma, ali se to naravno odnosi samo na filmske aparate.
 
24.5.2004.
Hmm... èitajuæi sve ovo što ste napisali, ima dosta interesantnih komentara. Ja sam iz okoline Vršca, iz mesta koje se zove Banatski Karlovac i koji se nalazi 20-ak kilometara jugozapadno od Vršca (vazdušnom linijom).

Kako se rekreativno bavim trèanjem, èesto trèim u pravcu Deliblatske pešèare. Pre 2 i po godine, kada sam se vraæao (bio sam van naseljenog mesta nekih 3 km), video sam nešto slièno, kao što je ovo na slici. S tim, što je ceo taj dan nebo bilo skroz oblaèno, bez sunèanih intervala. A i da je bilo vedro u tim trenucima Sunce bi mi bilo uveliko iza leða. Na udaljenosti od nekih 5-6 km (po mojoj slobodnoj proceni) iznad horizonta pojavio se "vatreni" orkugli oblak, koji se vrlo brzo podizao u vis i onda je još brze nestao (kao da se rasplinuo). Sve se to odigralo za ne više od 2-3 sekunde. Jedina razlika izmeðu ovoga i onoga što se vidi na slici je visina tj. pozicija spornog detalja. Pošto ono što sam ja video nije išlo preterano visoko. Nisam mogao da objasnim šta sam video, kao što ni dan danas ne mogu. Lièilo je kao da je neka fabrika ispustila dim, koji je izgledao jako užareno i koji je dobio kružni oblik. Meðutim, taj dan je bila nedelja, a i u tom pravcu nema nikakvih fabrika koje bi to mogle da urade. Hteo bih da napomenem da ta pojava nije bila praæena bilo kakvim zvuènim efektima. Da li pojava sa slike ima veze sa onim što sam ja video (pošto se lokacija dogaðaja skoro poklapa) ili je na slici ipak sam refleksija sunèevih zraka... ne bih znao da kažem. U svakom sluèaju vrlo interesantno.

Pozdrav

Nikola

24.5.2004.
U pitanju je novootkrivena svetlost "Aurora Balkanis"! Pozdrav istomišljenicima koji zveraju u nebo! :-)
Oliver
24.5.2004
Ovaj totalno nije bio normalan. Ako ovde u treæem oblaku od pozadi niko ne primeti vanzemaljca, onda sam luda ja, ali ako ga primetite, æutite, ne govorite nikom, ja im èuvam ledja. Ko pisne nekom ili neèemu o ovome biæe sprzen, najkasnije do èetvrtka. A sada mi recite šta da napišem za pismeni iz srpskog, tema je "rastaje se moja generacija". Ko da najbolji predlog, dobiæe besplatno karte za Metallica-in koncert. Hvala!
Jovana
 

 

Pišite nam
Upišite vašu e-mail adresu Ime:    
Predmet:
Tekst pisma:  

vrh