am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Opportunity je napokon usao u krater.

Opportunity je napokon usao u krater. Slika padine sa koje se spusta izgleda otprilike ovako: http://skyandtelescope.com/mm_images/6963.jpg
 

Uporedite boju te padine na toj slci i istu padinu sa vec pominjane slike: http://www.jpl.nasa.gov/mer2004/rover-images/may-06-2004/01-SS-01-Endurance-med.jpg  

Pa da otvorimo nagradnu igru koju boju zaista ima ta padina?

Prosto je nemoguce da se boja toliko promeni recimo u razlicitim delovima dana (marsovog). Ima li neko neku ideju, ja nemam.

Sich
 

Ko se bavi radioastronomijom?

Ne znam da li se neko bavio ovom vrstom astronomije kod nas, ali u svetu je radio astronomija popularna.

Amateri koji se njome bave su clanovi regularnih astronomskih drustava, pa verovatno zato nisi ni cuo za neku posebnu organizaciju koja obuhvata ove radio astronome.

U svakom slucaju radio astronomija je veoma rasprosranjena po Univerzitetima sirom Amerike i Kanade a mnogo manje kod amatera i to u poredjenju sa vizuelnom astronomijom . Ne znam sta je pravi razlog ovome ali verujem da bi jedan od razloga mogao biti taj sto je oprema za radio astronomiju dosta skupa. Ja sam imao nameru da malo dublje proucim ovaj oblik astronomije ali sam odustao kada sam video da oprema kosta preko 5.000 US dolara. Dalje od toga nisam ni pokusavao:-)

Ipak, jedan vid radio astronomije je rasprostranjen kod amatera i to je solarna radio astronomija. Znam za dvojicu koji se ozbiljno bave ovim vidom radio astronomije i dosta sam se kod njih upoznao sa opremom i nacinom rada. Stvar je u tome sto opremu za solarnu radio astronomiju mozes sam relativno lako napraviti i to sve od antene preko resivera, pojacala i integratora pa do monitora.

Mislim da je radio astronomija mnogo zanimljiva. Ako bih imao vise vremena (a i novca) sigurno bih se bavio i radio astronomijom. Verujem da bi bilo zanimljivo hvatati signale sa pulsara, radio galaksija i ostalih objekata koji su nevidljivi u vizuelnom teleskopu i uopste koji su nevidljivi za ljudsko oko.

Pozdrav.
Maxscope
 

Gde da nađem binarne sisteme?

Uzeo sam od druga teleskop ima 70mm precnik....e sad video sam Jupiter izgledao je OK sa cetiri satelita.Video sam i Mizar sa pratiocem pa me interesuje da li mogu da vidim jos neki binarni sistem kroz ovaj teleskop?Thanx....

***
U Liri obavezno pogledaj Double Double, cetvorostruki sistem. U pitanju je mala zvezda dole levo od Vege (nadam se da ces je naci pomocu ovih oskudnih putokaza )

Vedro nebo!

***
Preporucujem sledecu mapu neba: http://www.skymaps.com/downloads.html.  

Izlazi svakog meseca sa kratkim pregledom interesantnih objekata koji se mogu videti golim okom, dvogledom i/ili teleskopom.

Pozdrav,

Milos Stevanic
 

Habl

Nasa je izdala konkurs za robotsku misiju servisiranja habla u 2007.

Habl ipak ima sansi

Videcemo sta ce biti od svega

A ziroskopi i baterije zaista dotrajavaju

Sich

***

Lepo bi bilo da ga poprave. Ali ne verujem, mislim konkurs, pa ko ce to da uradi ako nasa nece?

Dule_smor

***

Pazi, nasa uglavnom ne radi projekte sama. Izda konkurs i uglavnom vecinu stvari drugi prave; Boeing, Lockheed Martin i ostali.

Nasa uradi projekt a konstruisanje ide preko drugih, tek mozda neki naucni instrument napravi jpl i slicni nasini idseci

Sich
 

 
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(jun 2004.)

vrh