am@astronomija.co.yu

 

 

Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

U čemu astrolozi greše

Cuveni astronom Johan Kepler je lepo zaradjivao novac na izradi horoskopa, dok su mu astroloska predvidjanja bila duznost i obaveza prema imperatoru Rudolfu II (ko je to napisao da astrologija nema za cilj zaradu), koji mu je za uzvrat finansirao astronomska istrazivanja.

Kepler sebe nikada nije smatrao astrologom niti je astrologiju uzimao za ozbiljno. Sama cinjenica da je astrologiju nazivao "malom ludom cerkom astronomije", govori dovoljno sama za sebe.
Pa ipak i nakon toliko godina nakon Keplera izgleda da je sve vise onih koji astrologiju uzimaju za ozbiljno i pokusavaju da je "proture" kao nauku koristeci astronomiju kao kredit za svoje tvrdnje.
U donjem Sich-ovom topiku "1001 razlog zasto astrologija...", pored velikog broja diskutabilnih tvrdnji preko kojih sam nekako presao bez upustanja u polemiku, jedan navod koji je napisala Molela me je naveo da napisem ovaj topik: "...da bi uopce mogli govoriti o astrlogiji u negativnom smislu, onda bi ju morali poznavati, barem neke njezine osnove...". Ovaj topik je o tim bazicnim osnovama astrologije.

Ja sam rodjen 14. juna po cemu u horoskopu pise da sam rodjen u znaku Blizanaca. Po astrolozima i njihovom horoskopu sve osobe rodjene izmadju 21. maja i 21 juna su rodjene u znaku Blizanaca. Ako se ne varam po osnovama astrologija izmedju tih datuma Sunce se nalazi u sazvezdju Blizanaca.

Ali ako ja na dan 14. juna pogledam polozaj Sunca i gde se ono nalazi vidim da Sunce nije ni blizu sazvezdja Blizanaca vec se nalazi u sazvezdju Bika (Taurus). Koji je sada moj pravi horoskopski znak, Blizanci ili Bik??

Razlog ovom neslaganju je precesija na koju astrolozi izgleda ni malo ne obracaju paznju, a koja ima velikog uticaja pogotovu na "znake rodjenja" i "astroloske znake". Znaci, kao na primer Skorpija, su jednake sekcije neba od kojih svaki zauzima tacno 30 stepeni. Znaci se mere prema istoku po eklipticnoj putanji sa pocetkom od tacke ekvinocija, sto je tacka gde se susrecu ekliptik i nebeski ekvator nazvan i "nulta tacka".

Kada je prvi horoskopski sistem nacinjen po nekim izvorima oko 600 godina PNE (tacno vreme varira kod razlicitih navoda), nulta tacka je bila u sazvezdju Ovna (Aries), pa je i nazvana "prva tacka Ovna". Sazvezdje Ovna zauzima prvih 30 stepeni ekliptika, od 30 do 60 stepeni je sledece sazvezdje Bika (Taurus), od 60 do 90 je sazvezdje Blizanaca (Gemini), itd...

Ova shema totalno ignorise aktuelne zvezde, ali je prvim astrolozima ocigledno bilo vaznije da svaki segment bude tacno 30 stepeni, nego zamaranje oko tacne podele i velicine sazvezdja i tacnog polozaja zvezda. Od tada, precesija je prouzrokovala pomeranje nebeskog ekvatora, pa samim time i pomeranje nulte tacke ka zapadu po eklipticnoj putanji. To pomeranje do danas iznosi 36 stepeni ili skoro tacno 1/10 kruzne putanje po ekliptiku. Tacka ekvinocija se takodje pomerila, presavsi iz sazvezdja Ovna u sazvezdje Riba oko vremena rodjenja Isusa, odakle ce se za oko 600 godina od sada premestiti u sazvezdje Vodolije.

Horoskopski znaci rodjenja totalno ignorisu precesiju koja prouzrokuje pomeranje. Ono sto danasnji astrolozi u horoskopu nazivaju znakom "Ovna" je u stvari segment po ekliptiku velicine 30 stepeni, koji se nalazi istocno od sadasnje lokacije ekvinocija, a koji je vecinom u sazvezdju Riba a ne Ovna. Sledecih 30 stepeni astrolozi u horoskopu nazivaju znakom "Bika" koji se ustvari vecinom nalazi u sazvezdju Ovna, itd....

U proteklih 2.600 godina znaci su se pomerili 2.600/25.800 po kruznoj putanji oko neba u pravcu zapada u odnosu na zvezde u pozadini (Jedan krug precesija zavrsi u toku 25.800 godina).
Astroloski znaci su jednom reciju putokazi na nebu koji ne odgovaraju zvezdama u astronomskim sazvezdjima sa istim imenom. Precesija prouzrokuje pomeranje pozicije Sunca na ekvinociju TOKOM SVAKOG DANA, kako se Zemlja "ljulja". Ovo znaci da nisu samo imena zodijaka netacna vec i imena tropika zajedno sa njima.

Da ne bih sada pisao i o tome da skratim ovu pricu. Ovako izgleda pravi DANASNJI horoskop po datumima i po polozaju Sunca u datim sazvezdjima. Mnogi ce videti da zapravo nisu onaj horoskopski znak koji im pise u horoskopu a koji izradjuju danasnji nazovi "astrolozi".

JARAC = 20 JAN. - 16 FEB.
VODOLIJA = 16 FEB. - 11 MAR.
RIBE = 11 MAR. - 18 APR.
OVAN = 18 APR. - 13 MAJ.
BIK = 13 MAJ. - 21 JUN.
BLIZANCI = 21 JUN. - 20 JUL.
RAK = 20 JUL - 10 AVG.
LAV = 10 AVG. - 16 SEP.
DEVICA = 16 SEP. - 30 OKT.
VAGA = 30 OKT. - 23 NOV.
SKORPIJA = 23 NOV. - 29 NOV.
ZMIJONOSA = 29 NOV. - 17 DEC.
STRELAC = 17 DEC. - 20 JAN.

Svakako ste zapazili da danasnji horoskop ima zapravo 13 znakova a ne 12, (Sunce trenutno prolazi kroz 13 sazvezdja) sto je jos jedna cinjenica koju danasnji astrolozi ignorisu. Da na ovo samo nadovezem da planete koje ne putuju istom putanjom ekliptika vec su nagnute u odnosu na nju, prolaze kroz 21 SAZVEZDJE i to sa izuzetkom Plutona. Ako bi dodali i sazvezdja kroz koja Pluton prolazi, totalan broj sazvezdja bi bio blizu 30. Jos jedna cinjenica na koju astrolozi ne obracaju paznju.

Maxscope
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(novembar 2004.)

vrh