am@astronomija.co.yu

 

 

 Razno
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Mogu li tranziti Venere i Merkura biti u isto vreme?

Negde sam procito da je Venerin tranzit moguc samo u Junu!? Da li je to istina....?A da li moze da se desi tranzit Venere i Merkura u isto vreme....?

Miranda....

***

Tranzit bilo Venere bilo Merkura se dogadja samo kada je planeta u blizini uzlaznog ili silaznog cvora u donjoj konjukciji odnosno prelaznoj tacki u njihovoj orbiti u odnosu na eklipticnu ravan. Uobicajeno kada neka od ove dve planete prodje izmedju Zemlje i Sunca (donja konjukcija) ona prodje iznad ili ispod Suncevog diska gledano sa Zemlje.

Tranzit Merkura se moze dogoditi maja (silazni cvor) ili novembra (uzlazni cvor). Tranzit Merkura se desava u u intervalima od 7 ili 13 godina ili pak kombinaciji ovih brojeva (kao na primer 33 ili 46 godina).

Mnogo redji tranzit Venere se desava samo juna (silazni cvor) ili decembra (uzlazni cvor). Tranziti Venere se desavaju u paru svakih 8 godina, dok su parovi u razmaku od preko 100 godina (8 - 105,5 - 8 - 121,5 godina).

S obzirom da se longituda cvorova obe planete polako povecava, cvorovi Merkura ce stici i prestici cvorove u Venerinoj orbiti za oko 11.000 godina. Prema tome ovi datumi su "trenutni" a ne stalni i tokom duzeg vremenskog perioda se menjaju.

Tranzit Venere i Merkura ce se dogoditi u isto vreme tek 69.163 godine kako je objavljeno u Zurnalu Britanske Astronomske Asocijacije a sto je preneo Sky & Telescope magazin.

Takodje je zanimljivo da ce se tranzit Venere 5-og. aprila 15.232 godine dogoditi tokom totalne eklipse Sunca.

Ovi datumi mozda ipak i nisu tacni datumi ovih tranzita jer zavise od promene duzine dana na Zemlji sto mi ne mozemo znati unapred, kao i usled eventualne promene i prilagodjavanja kalendara sto bi nasi daleki potomci mogli uraditi do tada.

Pozdrav.
Maxscope
 

Imate li svoje mišljenje? Ovde ga upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/

(jul 2004.)

vrh