am@astronomija.co.yu
 
 
Druge priče sa foruma
 

 

 

Sadržaj AM

 

http://astronomija.eclipsedminds.org/
FAMA

FAMA, Forum Astronomskog magazina. Evo nekih zanimljivih rasprava.

Dvogledi - kako čistiti (ii)



Uglavnom se ciscenje nekim hemikalijama koristi kad imate otiske prstiju ili neki masni ili tesko skidajuci materijal na optici. Za prasinu je dovoljno produvati optiku. Za mnoge prljavstine koje se lako skidaju uzima se samo vata, ili jos bolje mikrofiber krpica posto vata ostavlja vlakna.
Ako to ne pomaze, za ciscenje je jako dobar alkohol. I etil i metil, s tim sto je metanol otrovan i lako isparava pa treba paziti na to, ali nije toliko tesko koristiti ga bezbedno.
Ako postoji bas neka opasna prljavstina onda je najbolje resenje aceton, s tim sto treba paziti jer on razgradjuje plastiku, pa plasticne delove treba zastititi.

Treba paziti kad se uzima alkohol, benzin, aceton, da oni u sebi nemaju nekih aditiva koji ce ostati na optici kad se osuse. Recimo ja ne bih koristio aceton za skidanje laka, jer cesto se tu nadju jos pride sastojci. Znaci treba biti siguran da imate cistu (ili razblazen vodom) materiju bez nekih aditiva.
Inace ove tecnosti nece ostetiti premazne slojeve na optici (osim ako bas ne ribate optiku pa ih fizicki skinete; podrazumeva se da to treba raditi laganim i neznim potezima). Najbolje je koristiti lagane kruzne poteze oko centra sociva, ogledala ili sta vec cistite.

Ali treba zapamtiti osnovno pravilo. Ne cistiti optiku ako bas ne morate.

Sich

Ne diraj povrsinu okulara, optiku a ni trazioca ni sa cime, jer se lako osteti. Okulari i optika se nikada ne ciste samo zbog pukog ciscenja. Malo prasine na okularu nece nimalo uticati na sliku koju vidis kroz njega.
Nikada ne pokusavaj da oduvas prasinu svojim dahom, jer ce kapi iz tvojih usta samo isprskati povrsinu okulara.
Proizvodjaci uglavnom savetuju da se okular cisti samo pod uslovom velike naslage prasine i prljavstine i sto je redje moguce
A i tada je potrebna paznja. Nikada ne koristi tecnost za ciscenje prozora i stakla. Tecnost za ciscenje objektiva foto aparata se moze koristiti ali nije preporucljivo jer moze ostaviti mrlje na staklu okulara.
Mnogi proizvodjaci kao Orion na primer prodaju specijalne stvari za ciscenje okulara. Cetkice od kamilje dlake, kompresovan vazduh, specijalne rastvore i tkanine i sl.
Ako to ne mozes nabaviti a trebas ocistiti okular onda za ciscenje se koristi ISKLJUCIVO medicinski sterilan pamuk. Nikako obican pamuk, higijenske maramice, toalet papir i slicno. Pogotovu ne higijenske maramice koje su natopljene finim rastvorom ulja i mirisa.
Ako na okularu ima mrlja od prstiju i slicne prljavstine, to se otklanja malo natopljenim sterilisanim pamukom u rastvoru od tri case destilisane vode-pola case cistog isopropil alkohola i svega dve ili tri kapi lake tecnosti za pranje posudja i sve to naravno pomesano u izuzetno cistoj posudi.
Sve ostalo ce ostetiti povrsinu stakla a cesto ciscenje ostavlja fine ogrebotine i skida mali sloj coatingsa sa stakla sa svakim ciscenjem.
Zato se preporucuje sto redje ciscenje i samo ako je preko potrebno.
Pored toga imaj na umu da se ogledala i korekciona stakla ciste na razlicit nacin od okulara i leca.
Vremenom sa cestim ciscenjem, slika kroz okulare ce poceti da biva sve mutnija i onda se obicno tvrdi kako okulari ne valjaju.

Maxscope

http://astronomija.eclipsedminds.org/viewtopic.php?t=593&start=60&postdays=0&postorder=asc&highlight=
 

Imate li svoje mišljenje, imate li temu za priču? Ovde je upišite: http://astronomija.eclipsedminds.org/


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 

 

 

(23.01.2550)

vrh