Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Fotografija
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
 

Sadržaj AM

 

 

  žurke  
 Veliki JSP
 
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Dragi moji,

Evo najavljujem ovogodisnji veliki JSP 2005.! JSP ce se odrzati u petak i subotu, 2. i 3. septembra 2005. naravno na Japeticu! Nadam se da cemo uspjesno nastaviti zapocetu tradiciju dvodnevnog star party-a, sa puuuno astronoma amatera i reduciranim brojem gradjanstva. Ove godine su dolazak najavili neki astronomi iz Makedonije i SCG.

JSP 2005. ce poceti vec u petak popodne (evo sluzbeno za sad nek bude oko 18-19h). Za one koji ne znaju, na Japeticu postoji planinarski dom gdje se moze fino pojesti (preporucamo grah i siri i vrhnje sa (k)roketima) i popiti, te prespavati u grupnim sobama za 40tak kn (50% popusta za posjetitelje sa planinarskim iskaznicama).

Veliki godisnji JSP je najveci "klasicni" star party u Hrvatskoj i blizoj okolici - nema predavanja, nema natjecanja, samo astronomi amateri, pojedinci ili clanovi drustava, sa svojom raznoraznom opremom koja se krece u rasponu od klasicnih 114mm newtoniana, preko dobsona domace izrade pa sve do SCT-a, mak-newta i ostalih kombinacija. Na JSPu mozete usporediti da li vam vise odgovara Nagler, Panoptic, Pentax XW, neki Meade ili mozda "obicni" ortho i plossl? To nije sve - neke okulare i raznu opremu mozete kupiti od vaseg omiljenog dealera OI Optimus (nadam se da ce doci i ove godine).

Sto se tice teleskopa, ove godine necete moci gledati kroz Star Destroyera (osim ako ga netko ne doveze iz Visnjana ;) ), ali zato cete moci uzivati u pogledu kroz 12.5" Discovery truss tube dobs - AKO uspijete doci na red :) Tu ce takodjer biti 8" SCT, 9.25" SCT (Vjekoooo???), 7" Intes mak-newt (e taj je moj!). Kada cete promatrati Mars i uzivati u detaljima, nemojte se cuditi ako vam veseli vlasnik teleskopa kaze da gledate kroz "samo" 90mm - ipak je Meade ETX jedan od najboljih teleskopa za planete! Ako dodje Radan iz Makedonije, moci cete usporediti pogled u kineskom 80mm ED apokromatu i 75mm Pentax-u - tko zna, mozda se tu opet nadje i Andjelko Glivar sa 80mm Megrezom!

No da ne duljim..sve ovo sam nabrajao samo za one koji ce doci prvi puta..oni koji su vec bili, njima je bilo dovoljno procitati prvi odlomak!
:)

Ajde ljudi, vidimo se gore!!

P.S.: par napomena za one koji ne znaju:

- po noci je dozvoljeno koristenje samo crvenih lampica - za sve ostalo potrebno je glasno i jasno upozoriti sudionike (npr. ako netko pali auto,
itd.)

- nije dozvoljeno ostavljanje bilo kakvog smeca na livadi, parkiralistu i uopce na cijelom Japeticu! Nalazite se u parku prirode i molimo da to postujete!!! Uzmite sa sobom vrecicu i smece bacite u kontejner kada se vratite kuci!

- za bilo kakav dodatni info javite se meni na mail!

(29.07.2005.)

vrh