AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 
 

 

Sadržaj AM

dogaðaji

Najznaèajniji dogaðaji 2002
Siniša Lavrnja
vandergraaf@sympatico.ca
   
Rešena misterija neutrina
Antimaterija uhvaæena za eksperimente
NASA konaèno pronašla vodu na Marsu
I bio je Veliki prasak
Naðene nevidljive galaksije
Topografija èudnih crnih rupa
Kosmièke eksplozije razotkrivene
Opasnost od galaktièkog ledenog doba
Ugledan Plutonov roðak
Drugi pogled na Mesec
Koje boje je kosmos?

REŠENA MISTERIJA NEUTRINA

Za fizièare, 2002 godina moze biti "godina neutrina".

Oktobra meseca Raymond Davis sa Univerziteta u Pensilvaniji i Brookheaven National Laboratory su podelili Nobelovu nagradu za otkriæe sunèevih neutrina i saznanje da Sunce emituje mnogo manje od oèekivanog broja ovih subatomskih èestica. Ovo otkriæe je ozbiljno uzdrmalo naše razumevanje temelja prirodnih zakona.

Proslog proleæa tim nauènika je izvršio eksperiment koji je konaèno rešio enigmu koju je Davis otkrio skoro 30 godina ranije.

Standardni modeli kako Sunce sija pokazuju koliko se taèno neutrina kreira u nuklearnoj reakciji u sunèevom jezgru. Proveravanje ovih modela je bilo pravi izazov. Neutrini su toliko neaktivni i tromi, da veæinom prodiru pravo kroz Zemlju, meðutim Davis je u ogromnom podzemnom detektoru uspeo da uhvati i izbroji nekoliko. A sa tim što je našao bio je šokiran.

Našao je samo jednu treæinu od one koju teorija predviða. Ponovljeni eksperimenti su potvrdili deficit neutrina. Nauènici iz Sudbury Neutrino Observatory u Kanadi i Super-K Detektoru u Japanu su pružili moguæe objašnjenje.

Poznato je da neutrini postoje u tri vrste zvane "flavors", od kojih je svaka vrsta povezana sa drugim subatomskim èesticama. Do skora, nauènici su mogli da detektuju samo jedan "flavor", zvan elektron-neutrino. Po teoriji, ovo je upravo onaj "flavor" koji bi trebao da bude stvoren nuklearnom fuzijom vodonika u unutrašnjosti Sunca. Neki fizièari su spekulisali da se odreðeni sunèevi neutrini mogu transformisati u druge "flavor"-e, koje bi ekstremno bilo teško otkriti.

Prošle godine preliminarni dokazi iz ove dve ustanove su prikazali moguænost postojanja takve transformacije neutrina ali sa ogranièenom statistièkom taènošæu.

A onda u aprilu, fizièari iz Sudbury-a su prikazali rezultate novog istraživanja koje je uporedilo totalno kretanje sva tri tipa neutrino sa kretanjem samo elektron-neutrina. Rezultati su nepobitno pokazali da se veæina neutrina transformiše u jednu ili oba druga "flavor"-a, poznata kao muon-neutrinos i tau-neutrinos.

"Mi smo jasno videli da mnogo više od samih elektron-neutrina stiže do Zemlje" kaže Art Mcdonald, direktor projekta iz Sudbury-a.

Rezultati ukazuju da suprotno verovanjima fizièara, neutrini nisu bez mase jer u protivnom ova vrsta transformacije ne bi bila moguæa.

Ovo otkriæe tera fizièare da prekroje standardne modele fizike koji opisuju uzajamni uticaj svih osnovnih èestica u univerzumu. Ovo je prvo znaèajnije produžavanje jedne teorije u poslednjih 20 godina. Neutrini sa masom takoðe mogu imati udela u nevidljivoj materiji za koju se smatra da povezuje galaksije i jata galaksija.

"Neutrini su misterija koju smo tek poèeli da razumevamo" kazu fizièari.

ANTIMATERIJA UHVAÆENA ZA EKSPERIMENTE

Nauènici iz CERN-a, zajednièke evropske laboratorije u Ženevi su stvorili prvu znaèajnu kolièinu atoma antimaterije. Do novembra oni su sintezirali nekoliko stotina hiljada atoma antivodonika, dovoljno za poèetak testova da li zakoni fizike važe podjednako za materiju i antimateriju. Rezultati bi mogli pomoæi da se objasni zagonetka zašto je materija svuda prisutna dok je antimaterija u isto vreme neverovatno retka.

Atom antivodonika sadrži antiproton i pozitron, antimaterijsku verziju protona i elektrona. "Athena" eksperimentom u Cern-u, tim fizièara je kreirao antiprotone "pucajuæi" velikobrzinske protone u komadu metala. Da bi akumulirali pozitrone, nauènici koriste novu spravu koja ih kolektuje iz radioaktivnog izvora. Antiprotoni i pozitroni su ispunjene èestice tako da mogu biti usporene i uhvaæene u magnetnu bocu. Èestice se tada kombinuju stvarajuæi antivodonik.

Ovi neutralni atomi ne mogu biti ogranièeni magnetnim poljem, tako da oni slobodno odlete, sudarajuæi se okružujuæom materijom i u roku od 1/10.000 dela sekunde bivaju uništeni.

Ipak, to može biti dovoljno dugo za prouèavanje osobina antivodonika. Sledeæi korak je osvetljavanje antiatoma uz pomoæ lasera. Eksperiment bi trebalo da proizvede spektar svetlosti koji sadrži lièni opis antivodonika. Teorija ukazuje da bi spektar antimaterije trebalo da bude identièan spektru materije. Svaka razlika bi pružila pogled u fizièke procese koji favorizuju materiju u odnosu na antimateriju. Dalje u buduænosti nauènici žele da prouèe kako antivodonik reaguje na gravitaciono povlaèenje. Prouèavanje efekta gravitacije na pozitrone i antiprotone je ekstremno teško zbog elektriènog punjenja èestica.

NASA KONAÈNO PRONASLA VODU NA MARSU

Veæa 44k

Da li je Mars nekada bio planeta bogata vodom, rekama i morima koja bi mogla biti pogodna za život?

Površina planete je prekrivena ožiljcima koji izgledaju kao kanjoni izvajani vodenim stihijama, ali nauènici nisu uspevali da naðu znake trenutnih zaliha vode.

Februara meseca Nasin 2001 "Mars Odyssey" orbiter je pružio odgovor otkrivši velike kolièine zamrznute vode ispod Marsovog južnog pola.

"Odyssey"-evi senzori ne mogu direktno da vide vodu ispod površine, umesto toga oni detektuju vodonik. Postoji samo jedno jedinjenje koje sadrži vodonik i to je H2O koje može eventualno da bude na Marsu, jer nauènici smatraju vodonik kao valjani dokaz za prisustvo vode.

Nauènici Univerziteta iz Arizone su koristili Odyssey instrumente za fokusiranje na energiène gama zrake, koje emituje vodonik kada je stimulisan subatomskim sudarima i sporim neutronima koji su usporavani njihovim sudarima sa vodonikom. Ovi signali su omoguæili nauènicima da zavire ispod planetine zarðale površine u potrazi za naslagama leda.

Mapa sporih neutrona pokazuje da postoje naslage vode ispod Marsovog južnog pola.

Nauènici sada pokušavaju da vide da li mogu koristiti isti metod i na severnom Marsovom polu koji se tek skoro oslobodio sezonskog pokrivaèa od ugljen-dioksida.

I BIO JE "VELIKI PRASAK"

Nauènici su koristeæi radio teleskop na skoro 3 kilometara visokom Antarktickom ledenom pokrivaèu detektovali 14 milijardi godina star trag "velikog praska".

Otkriæe nauènika Univerziteta u Èikagu i Berkley-a podržavaju vodeæe teorije kako je nastao univerzum.

Po tom modelu, kosmos je poèeo kao vruæ, bezoblièan oblak uzajamno uticajnih èestica i radijacije. Onda, 400.000 godina posle "velikog praska" oblak se raširio i ohladio dovoljno da se elektroni i neutroni kombinuju u neutralne atome, koji se više nisu uzajamno mešali sa okružujuæom radijacijom.

"U tom trenutku kosmos je postao otvoren" kaže astrofizièar univerziteta iz Èikaga Clem Pryke.

Praiskonska radijacija se oslobodila i od tada još uvek putuje kroz svemir, podižuæi svetlost poznatu kao "kosmièka mikrotalasna pozadina".

Uveæani tokovi u ranom kosmosu su trebali polarizovati zadnje krugove raštrkane radijacije, i na taj naèin prouzrokujuæi da se talasi unaprede i postave u redove jedan iza drugog. Ta radijacija koja se sada vidi kao mikrotalasna bi još uvek trebala da ima tragove tog poravnjanja na nekim taèkama u svemiru. Pryke traži te polarizovane talase sa Degree Angular Scale Interferometer, mikrotalasnim teleskopom lociranim blizu južnog pola.

On i njegov tim su ispitali dva dela neba velièine sedam širina punog Meseca, i našli su slab ali siguran signal.

Otkriæe je dozvolilo kosmolozima da odahnu, jer njihove teorije sadrže takve spekulativne elemente kao što su materija i energija. Iako ne znaju šta su tamna materija i tamna energija oni su pretpostavili naèin na koji se one ponašaju i stavili ih u svoje modele i teorije.

"Merenjem polarizacije oèekujemo da modeli kažu da mi znamo o èemu prièamo, da mi ovo nismo našli, kosmologija bi bila baèena u haos" kaže Pryke.

NAÐENE NEVIDLJIVE GALAKSIJE

Astrofizièari Neal Dalal i Christopher Kochanek su pružili direktne dokaze za nevidljivu masu koja je nestala iz kosmoloških istraživanja. Nauènici su utvrdili da veliki deo kosmosa sadrži tamnu materiju, supstancu koja ne emituje svetlost. Tamna materija ne može biti posmatrana, ali bi trebala da pokreæe gravitaciono povlaèenje koje oblikuje gomilanje galaksija. Pod njenim uticajem galaksije srednje velièine kao što je naša bi trebale biti okružene rojem malih galaksija.

"Region oko Mleènog Puta bi trebalo da izgleda kao Coma-Virgo jato" kaže Kochanek.

Umesto toga, naša galaksija ima samo dva mala pratioca.

Ovi nauènici pretpostavljaju da bi male galaksije pratioci mogle biti tamo ali bi mogle biti tamne. Da bi to saznali oni su prouèavali udaljene galaksije èija je svetlost izoblièena gravitacionim povlaèenjem druge, bliže galaksije. Takvo izoblièenje èesto kreira višestruke slike udaljenijih objekata. Jaèina svetlosti svakog objekta zavisi od distribucije mase oko galaksije koja se umešala. Nauènici su otkrili da su neke duplirane slike svetlije od drugih. Ove razlike ukazuju na izboèeno i neravnomerno gravitaciono polje, koje ukazuje da je galaksija koja se umešala okružena malim nevidljivim galaksijama. Ovi pratioci su najverovatnije saèinjeni od skoro iskljuèivo tamne materije. Kochanek kaže da bi i nasa galaksija mogla biti okružena malim galaksijama kojima nedostaje uobièajena materija da bi nastale zvezde.

"Ako izbacite napolje gas i zvezde onda cete izgubiti samo 10% mase. Sa taèke gledišta gravitacionog efekta, nije važno ako se oslobodite normalne materije".

TOPOGRAFIJA CUDNIH CRNIH RUPA

Crna rupa u NGC
7052

Crne rupe niko nikada nije video. Ali jula meseca astrofizicari Harvars-Smithsonian centra Jeremy Heyl i Ramesh Narayan su potvrdili jednu od najèudnijih osobina crnih rupa: da one nemaju površinu, veæ samo "krajnji horizont" koji markira taèku bez povratka za bilo šta što upadne u njih. Veæina crnih rupa je okužena diskom vrelog gasa privuèenim intenzivnom gravitacijom crne rupe. Ovi diskovi, pre nego sama crna rupa su ono sto astronomi vide. Osim brzine kojom gas orbitira, crna rupa se ne može razlikovati od neutronske zvezde. Neutronska zvezda je ostatak sjajne zvezde koja je potrošila gorivo i kolapsirala u kuglu velièine 15-tak km što je dvostruko veæi preènik od ekvivalentne crne rupe. Ali za razliku od crne rupe, neutronska zvezda ima definisanu površinu i Heyl i Narayan su se fokusirali na ovu razliku.

Gas sa zvezde pratioca može da padne na površinu neutronske zvezde, nagomila se i eksplodira briljantnom termonuklearnom eksplozijom.

"Tipièno, kada neutronksa zvezda nagomila masu ovo se dešava svaki dan" kaže Heyl.

Kada gas padne na crnu rupu trebalo bi da preðe "krajnji horizont" i nestane zauvek. Ovi nauènici su poredili teorijske modele ova dva objekta sa posmatranim X-zracima nekoliko crnih rupa i skoro 100 neutronskih zvezda. Svi ovi objekti nagomilaju velike kolièine gasova, ali samo neutronske zvezde prikazuju eksplozivne bljeskove. Ostali objekti ne pokazuju iste efekte što ukazuje da njima nedostaje povrsina na kojoj bi se gas akumulirao.

KOSMIÈKE EKSPLOZIJE RAZOTKRIVENE

Gama-Ray eksplozije, briljantni bljeskovi radijacije koji se dešavaju iz razlièitih pravaca skoro jednom na dan su godinama bile pripisivane svaèemu, od sudara kometa do prirodnom ubrzavanju èestica. Zadnja prouèavanja su pokazala da su one velike eksplozije u udaljenim galaksijama mada niko nije znao šta eksplodira. Aprila meseca astronei su objavili da je orbitirajuæa X-Ray opservatorija pokupila hemijski sastav više elemenata posle eksplozije, identifikujuæi objekat kao neobièan tip supernovae, detonaciju masivne umiruæe zvezde.

U razmaku od nekoliko minuta do nekoliko deliæa sekunde, gamma-ray eksplozija izbaci 1020 puta više energije od Sunca. I pored toga objekat je veoma teško izuèavati zbog kratkotrajnosti. Kada su astronomi uoèili blještavu gamma-ray eksploziju 11-og decembra 2001. g. James Reeves sa univerziteta u Leicesteru je krenuo u akciju. Posle 11 èasova nauènici su uperili ESA XMM NEWTON X-Ray Satelit da uhvati eksploziju.

Sa X-Ray svetlošæu, nauènici su razlikovali radijaciju emitovanu u energetskim nivoima povezanim sa nekoliko razlièitih elemenata što ukljuèuje magnezijum, silikon, sulfur, argon i kalcijum, mešavinu sastojaka sliènim onima koji su izbaèeni eksplozijom supernove. Èudno je samo da izostaje gvožðe, elemenat koji se formira radioktivnim raspadanjem nekoliko dana posle supernove.

"Sada je skoro sigurno da su supernove odgovorne za dugaèke gamma-ray eksplozije" tvrdi Reeves.

Veæina supernove proizvede neutronsku zvezdu i širecu ljusku od vruæih ostataka ali ne i gamma-ray eksploziju. Eksplozija se najverovatnije dogodi posle "hypernovae", ekstremno retke eksplozije zvezde koja je toliko masivna da jedva može da podnese sopstvenu velièinu.

"Ono što se najverovatnije desi je da posle supernove, ostatak zvezdinog jezgra kolapsira usled sopstvene gravitacije i formira crnu rupu. Mlazevi materijala onda udare šireæe spoljne slojeve zvezde proizvodeæi gamma-zraèenje".

OPASNOST OD GALAKTIÈKOG LEDENOG DOBA

Kada bi supernova eksplodirala u blizini kako bi se to efektovalo na život na Zemlji?

Nir Shaviv sa univerziteta u Jerusalemu je oèekivao mnogo mutacija usled radijacije. Umesto toga našao je da bi najveæa opasnost pretila od klimatske katastrofe. Kako trenutno Sunèev sistem prolazi kroz region ispunjen sa supernovama, Shaviv tvrdi da Zemlja može imati ubrzan dolazak ledenog doba.

Sveobuhvatno, supernove su retke, ali kako Suncev sistem kruži kroz Mleèni Put, po neki put prolazi kroz jednu od spiralnih ruku naše galaksije, gde se veliki broj masivnih zvezda formira i eksplodira kao supernova.

Sve ove detonacije ispune spiralne ruke galaksije sa kosmièkim zracima, fragmentima atoma koji putuju skoro brzinom svetlosti.

Shaviv je merio intenzitet izlaganja kosmièkom zraèenju u meteoritima i našao je da je intenzitet jak svakih 140 miliona godina, svaki šiljak meteorita verovatno je zabeležio prolazak kroz spiralnu ruku naše galaksije.

Drugi nauènici su pronašli da kosmièki zraci mogu da kreiraju oblake kada udare u atmosferu. Ovi oblci mogu da izazovu globalno zahlaðenje. Oluje kosmièkih zraka u spiralnim rukama naše galaksije bi mogle da izazovu ledeno doba na Zemlji, zakljuèuje Shaviv.

Vremenski period najjaèeg kosmièkog zraèenja se poklapa otprilike sa periodom velikih epoha gleèera, našao je Haviv. "U stvari klima u zadnjih 30 miliona godina, za kojih Zemlja prolazi kroz spiralnu ruku, je u suštini hladnija nego uobièajeno.

Naše trenutno toplo vreme je najverovatnije zasluga privremenog poveæanja Sunèeve aktivnosti, koje odbija dobar deo kosmièkih zraka. Polovina globalnog zagrevanja u zadnjem veku može biti pripisana Suncu" tvrdi Haviv.

UGLEDAN PLUTONOV ROÐAK

Quaoar

Trka za otkriæima se ubrzava u zoni sumraka na rubu našeg Sunèevog sistema. Poèetak leži pre desetak godina kada su astronomi poèeli da pronalaze velike objekte sliène asteroidima koji polko kruže u blizini Plutona. Sada su Chad Trujillo i Mike Brown sa kalifornijskog instituta za tehnologiju identifikovali masivan komad stene i leda koji je širok više od 1200 km, što je najveæa "mala planeta" u Sunèevom sistemu ikada otkrivena.

Dva nauènika su ispitivala digitalne fotografije neba napravljene teleskopom Palomar Obsrvatorije 4-og juna kada su ugledali prethodno nepoznato telo. Trujillo ga je nazvao OUAOAR (kwah-o-wahr) po mitološkom biæu Tongva indijanaca.

Prvi izvestaji ukazuju da kruži oko Sunca na daljini od 4 milijarde milja i da je više od polovine velièine Plutona. Quaoar ima tamnu površinu i najverovatnije je sastavljen pola od leda i pola od stenja. Ima skoro kružnu putanju i obiðe Sunce svakih 286 godina. Kao i preostala tri velika objekta, Quaoar se nalazi u Kuiperovom pojasu, velikom pojasu asteroida lociranom iza Neptuna.

Ovi objekti su najverovatnije ostali duboko zamrznuti još od kada se nas Sunèev sistem formirao pre 4,6 milijardi godina.

"Naš cilj je da istražimo nebo u potrazi za ovim velikim objektima. Mi verujemo da može biti još osam ili deset neotkrivenih objekata od kojih neki mogu biti veæi od Plutona" kaze Trujillo.

DRUGI POGLED NA MESEC

U poreðenju sa Zemljom koja ima vulkane i pomerajuæe kontinentalne ploèe, Mesec izgleda neverovatno statièan. Èak i Meseèeva "mora", mesta velikih kretanja lave su mirna i nepokretna milionima godina. Ali duboko u unutrašnjosti još uvek ima života. Nauènici iz Nasine JPL u Kaliforniji su skoro pronašli dokaze da Mesec ima vruæe, teèno jezgro.

JPL nauènik James Williams je vršio nova istraživanja koristeæi stare alate: par silika reflektora (koje su postavili astonauti Apolo misije pre više od 30 godina). Odbijajuæi laserski zrak sa ovih reflektora, Williams je merio Meseèevu lokaciju sa neverovatnom preciznošæu od nekoliko centimetara. Na ovaj naèin je mogao da prouèava ekstremno prefinjene promene u obliku Meseca kako je povlaèen i guran Zemljinom gravitacijom. Ove deformacije sugerišu da je Meseèev centar veoma savitljiv, najverovatnije zato što je još uvek istopljen.

Williams je predvideo da je Meseèevo jezgro široko oko 600 km skoro jedu petinu ukupnog preènika Meseca, dok taèna velièina zavisi od sastava.

"Temperatura na kojoj jezgro postaje tvrdo zavisi od èega je saèinjeno" kaže Williams.

Najverovatnije da je saèinjeno od gvožða ili još lakše topljive mesavine gvožða i sulfata.

Dve japanske misije LUNAR A u 2004g. i SELENE 1 u 2005. g. æe pomoæi otkrivanju šta se u stvari kuva u jezgru Meseca.

KOJE JE BOJE KOSMOS?

Januara meseca dva astronoma su objavila da je pretežna boja kosmosa psihodelicno tirkizno-senkovita. Ubrzo nakon toga astronomi su povukli svoj prvi zakljuèak i objavili drugi po kome je boja kosmosa ruzièasto-bež.

Karl Glazebrook i Ivan Baldry sa John Hoplins univerziteta su skupili podatke iz "2dF Galaxy Redshift Survey", istraživanja više od 200.000 galaksija i izvukli proseènu svetlost svih ovih zvezda iz ovih galaksija. Nauènici su želeli da pronaðu boju kosmosa, odnosno šta bi ljudi videli ako bi nekako mogli da vide kosmos spolja.

Na nesrecu, kada su Glazebrook i Baldry pokušali da porede pomešanu svetlost u specificnu boju "sapleli" su se na bubu u sopstvenom kompjuterskom programu za poreðenje boja.

"Tirkizna je bio veoma cudan odgovor. Kada su struènjaci za boje poèeli da gledaju naš spektar, našli su bubu veoma brzo" priznaje Glazebrook.

Kosmos je ruzièasto-bež najviše zbog toga što je veæina zvezda crvenija nego naše Sunce. Boja æe se takoðe promeniti. Kosmos æe postajati crveniji sa vremenom kako zvezde stare i umiru, ukoliko se ne sudarimo sa drugim kosmosom što bi poremetilo sve" kaže dalje Glazebrook.

(decembar 2002.)

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunèev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |