am@astronomija.co.yu

 

 
 Maraton
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

maaraton
MM trening.
 
Radan Mitrović
radan@astronomija.com.mk
www.astronomija.com.mk

I ako je prvobitno bio planiran MM i kod nas za 12.03. ipak zbog velikih hladnoća se nismo usudili rizikovati sedeti celo veče. Želeo sam ipak da MM prođe u najboljem redu i da to više bude neki dozhivljaj nego neko takmičenje. Za razliku od prethodnih dana kada su carovali sneg i kiša u petak je bio lep ali hlaaadan, dozla boga, dan. Ni ja sam nisam imao hrabrosti pozvati ikog da odemo na teren.

U subotu opet vedro i to vedro nebo sa lepo plavom bojom. S obzirom da od 5. januara kad smo slikali kometu nismo izašli na teren rešio sam da ipak pređem preko činjenice da je jako hladno i dao objavu da ce se ići na teren. Nekolicina njih se javila, a ostali su "hrabro" odustali sa raznim izgovorima. Bolesti, ispiti, gosti itd. Na kraju krajeva oni gube, a ne ja or we. Za divno čudo Deki nije kasnio tako da je sve išlo po planu. Čak ni Andreja nije kasnio. Znao sam da ovo sa Andrejom i Dejanom mora negde izaći na zlo i bio sam u pravu. Kad smo došli na Rudine (jedna jako lepa visoravan ili livada 40-ak km juzhnije od Skoplja) sve je bilo pod debelim slojem snega, što ako ćemo pošteno i svi smo očekivali. Međutim ono što nismo očekivali je turbo jak vetar. Nismo mogli da zatvorimo vrata od automobila koliko je duvao. Nije bilo ama baš nikakve šanse da se postave teleskopi. Morali smo u takvoj očajničkoj situaciji primeniti očajnička rešenja. Ako ste misli da smo otišli kući, prevariliste se. Samo smo se spuštili par kilometara niže u zavetrinu. E sad izgubili smo sve horizonte do 30-ak stepeni osim južnog ali barem se moglo na miru posmatrati.

Pošto je to bilo na samoj raskrsnici za jedno selo nekolicina prolaznika su sa čuđenjem gledali šta se dešava ali na kraju su onako zbunjeni i odlazili. Nisu samo brda smetala već su i oblaci počeli da zezaju situaciju. Ali ipak smo mi rasklopili teleskope podelili se na njima i krenuli u jurnjavu na M. Cela situacija se malo dodatno iskomlikovala zato što nam se na ovoj lokaciji sve okrenulo za 180 stepeni tako da je trebalo izvesno vreme da se naviknemo i da se dobro orjentišemo. U principu i nije bilo neka prava trka ali bogami ja sam morao ponovo da se navikavam na MM i na taj način posmatranja. Ipak je bilo interesantno praviti kompromise sa oblacima i viskokim horizontom. Taman pomisliš da si nešto našo a ono ti se ispreče oblaci (ja sam tako iz 3. put uspeo da vidim M1) ili juriš da nađeš neki M koji samo što nije zašao iza brada. A bilo je problema i sa jugozapadom koji je non stop bio pokriven oblacima tako da ništa od Jednoroga, Zeca i Šteneta nismo videli. Doduše ja sam samo molio boga da mi se rasčiti Devica i da se jednom za svagda sa novim topom (Orion od 6" (MIslim na relektor tubus of cuors:-)) ) obračunam sa njom.

E sad moram priznati da u početku nije bilo lako ali bilo kako bilo jasno sam video sve M u Devici, a ceo proces traženja je tajao oko 20 minuta. Jedan od većih problema mi je bio M3 i M5 u Volaru ali za divno čudo sam ih našao i ako sam mislioda ću se mnogo više namučiti oko njih. Promena lokacija je prouzrokovala i gubljenje oko 10-ak minuta da se nađe tačan položaj Berenikine kose tj alfa zvezde. Promašio sam skoro za 45 stepena. Ostalo je išlo nekako lako.

U nedostaku M okrenuo sam se NGC objektima. Tako sam učivao u Dabl klasteru u Perseju i Jupiterovom duhu u Eridanu. Mi smo doduše još u početku planirali da ne ostanemo do ranog jutra ali smo ipak ostali do jedan sat po ponoći što je čitav sat od prethodno planiranog tajminga. Možda bi ostali još koji minut ali su oblaci rešili da nas isteraju. Čak je počeo i neki tanki sneg da pada. Na brzinu smo se sakupili i otišli kucama.

Kao rezultat treniga je bio to što sam pronašao 63 objekata (većiniom M a nešto malo NGC) Pomagala mi je Elena koja je sve to pažljivo zapisivala i peoveravala sve objekte koje sam nalazio. Martin i Toni su bili odlični na 4 inčnom reflektoru koji su pronašli 53M. Andereja i Vasko su na LX200 našli 30-ak M. A gde je bio Dejan? Kao i uvek on se uspava u kolima i tamo je skoro do kraja.

Nadam se da ćemo 9. aprila imati lepo vreme i da ćemo moći na miru da organizujemo ovogodišnji MM. Ako bude nešto interesantno javi ću vam.
 

(14.03.2005.)

vrh